نحوه مصرف شیرین‌بیان | نحوه مصرف عصاره شیرین بیان برای معده

مهمترین خاصیت شرین بیان,طرز تهیه شربت شیرین‌بیان
مهمترین خاصیت شرین بیان,طرز تهیه شربت شیرین‌بیان

مواد لازم برای تهیه 3 لیتر شربت شیرین‌بیان

  • ریشه شیرین‌بیان  ۸۰۰ گرم
  • عسل  ۴۰۰ گرم
  • آب معمولی یا آب مقطر  یک و نیم لیتر

طرز تهیه شربت شیرین‌بیان

ابتدا ریشه شیرین‌بیان خشک را به خوبی بشویید و پوست آن را جدا کنید. سپس ماده زرد رنگ وسط ریشه شیرین‌بیان را خُرد و آسیاب کنید، پودر شیرین‌بیان را با یک و نیم لیتر آب معمولی یا آب مقطر در ظرفی بریزید و بگذارید ۱۲ ساعت بماند، بعد محلول ریشه شیرین‌بیان و آب را در حرارت غیر مستقیم بجوشانید تا مقداری از آب آن تبخیر شود، سپس ظرف را از روی اجاق گاز بردارید؛ پس از اینکه دمای محلول ریشه شیرین‌بیان و آب، متعادل (۵۰ درجه سانتی‌گراد) شد عسل را به مواد درون ظرف اضافه کنید.

در ادامه محلول ریشه شیرین‌بیان، آب و عسل را به خوبی هم بزنید تا شربت قوام بیاید. شربت شیرین بیان را روزانه سه استکان 15 دقیقه قبل از هر وعده غذایی مصرف کنید. برای تهیه یک استکان از شربت ریشه شیرین‌بیان، 2 قاشق مرباخوری از این شربت غلیظ را با یک استکان آب جوشیده شده ولرم مخلوط و میل کنید.

مهم‌ترین خواص شربت شیرین‌بیان

1- مصرف “شربت شیرین بیان” به ترک سیگار و درمان هپاتیت کمک شایانی می‌کند.

2- مصرف شربت شیرین بیان نقشی موثر در بهبود رفلاکس معده (برگشت غذا از معده به مری) و ناراحتی‌های تنفسی مانند: عفونت ریه، آسم و سرفه دارد.

3- مصرف شربت شیرین‌بیان، عفونت معده (هلیکوباکترپیلوری)، سوزش و احساس سنگینی معده، گرفتگی عضلات و روماتیسم مفصلی (آرتریت روماتوئید) را رفع می‌کند.

4- مصرف شربت شیرین بیان تاثیری چشمگیر در کاهش اسید معده، رفع زخم معده و اثنی‌عشر (دوازدهه)، ورم روده‌ها، نفخ شکم، التهاب و سرطان معده دارد.

5- مصرف شربت شیرین بیان نقشی موثر در تقویت بینایی، معده، روده‌ها و سیستم ایمنی بدن، افزایش طول عمر و رفع یبوست، بواسیر (هموروئید)، ورم پروستات و تصلب شرایین (سفتی و گرفتگی عروق) دارد.

6- شربت شیرین‌بیان به علت داشتن اسید گلیسریزیک به ترمیم زخم معده و روده‌ها کمک می‌کند.

7- شربت شیرین بیان برای افرادی که دچار فشار خون پایین هستند، مفید است.

خواص گیاه شیرین بیان

پودر ریشهٔ شیرین بیان (ریشهٔ خشک ساییدهٔ گیاه) خلط‌آوری مؤثر است و از زمان‌های باستان به این منظور مورد استفاده بوده‌است، مخصوصاً هندوها آن را در داروی Ayurvedic (برگرفته از کلمه سانسکریت ayur-veda به معنی علم حیات) به کار می‌برده‌اند (همچنین به عنوان خمیردندان) و به جاستی‌مادهو (Jastimadhu) معروف بوده‌است.

ترکیبات موجود در ریشهٔ گیاه شیرین بیان در مقابله با پوسیدگی دندان نافع است. ترکیبات موجود در ریشهٔ گیاه خاصیت ضدمیکروبی دارد، بنا بر این می‌توان از شیرهٔ این گیاه به عنوان مادهٔ ضدپوسیدگی در محلول‌های شستشوی دهان و نیز خمیر دندان‌ها استفاده کرد. در طب سنتی از این گیاه برای درمان اسپاسم عضلات و تورم، برونشیت، روماتیسم و ورم مفاصل استفاده می‌شود.

امروزه نیز عصارهٔ شیرین بیان یکی از اجزاء ترکیبی شربت سرفه به‌شمار می‌رود. این ماده به شکل طبیعی‌اش، در درمان زخم های دهان و دستگاه گوارشی مفید است. شیرین بیان همچنین مدر (ادرارآور) و ملیّن است و می‌توان آن را به عنوان عامل ضدویروس موضعی برای زخم و التهاب زونا، چشم، دهان و دستگاه تناسلی به کار برد.

مهم‌ترین خاصیت شیرین بیان، تأثیر بر دستگاه گوارش است. این گیاه درمان‌کننده ورم و زخم معده و اثنی‌عشر است و بر روی سرطان معده تأثیر مطلوب دارد. همچنین برای درمان سوءهاضمه و از بین بردن نفخ شکم مفید است. شیرین بیان بر سیستم درون‌ریز بدن نیز تأثیرگذار است و مصرف آن ممکن است مقدار تستوسترون خونابه را کاهش دهد. با این حال مشخص نیست که آیا بر میزان تستوسترون آزاد نیز مؤثر است یا خیر.

یکی از خواص دارویی شیرین بیان خاصیت ضد لک و روشن‌کنندگی آن بر پوست است که در قالب کرم‌های مراقبت از پوست ارائه شده‌است.

ویتامین های موجود در شربت شیرین بیان

شربت شیرین‌ بیان حاوی انواع ویتامین‌های A ،C ،E، گروه ویتامین‌های B مانند B۱، B۲، B۳، B۵، B۶ ، پروتئین، کلسیم، فسفر، آهن، سدیم، پتاسیم، سلنیوم، منیزیم، روی، سیلیکون، فلاونوئید، کولین، اسید گلیسریزیک، تیمول، پلی‌فنول و کومارین است.

احتیاطات و عوارض مصرف شیرین بیان

مصرف بی رویهٔ شیرین بیان یا سایر فراورده‌های آن به سبب تحریک غدد فوق کلیوی و ترشح بیش از اندازهٔ هورمون آلدسترون ممنوع اعلام گردیده‌است. این حالت سبب عوارضی چون اختلال در فعالیت‌های متابولیسمی و بالا رفتن فشار خون می‌گردد. در صورت مصرف بیش از ۲۰ گرم در روز، بروز عوارض نامطلوب بعید نیست. استفادهٔ زیاد از شیرین بیان برای طحال نیز مضر است. مصرف بسیار بالای شیرین بیان ممکن است به بروز حالاتی خطرناک نظیر فشارخون و حتی سکتهٔ قلبی منجر شود.

برخی از افراد با مصرف زیاد شیرین‌بیان دچار درد عضله و عده‌ای دیگر با کرخت شدن دست و پا مواجه می‌شوند. مصرف زیاد این ماده سبب افزایش وزن نیز می‌شود. در صورت بالا بودن فشار خون یا ناراحتی کلیه، قلب یا کبد باید از مصرف شیرین بیان پرهیز کرد.

مصرف این گیاه و فراورده‌های آن برای زنانی که در دوران بارداری یا شیردهی‌اند، منع شده‌است. البته با رعایت میزان معقول مصرف شیرین بیان می‌توان از بروز این مشکلات جلوگیری کرده، از خواص بسیار مفید آن بهره برد. در صورت لزوم مصرف طولانی‌مدت شیرین بیان، بهتر است آن را با کتیراترکیب کرد.

منبع: behdasht.news