علت عفونت گوش نوزاد | علائم و راههای درمان انواع عفونت گوش در کودکان
فهرست سرفصل ها
نوزادی که عفونت گوش دارد، چه علائمی نشان می دهد؟
کودک گوش خود را می گیرد و یا می کشد: این کار می تواند علامت گوش درد نوزاد باشد (کودکان ممکن است به دلایل زیادی به گوش خود دست بزنند و آن را بگیرند ولی اگر کودکتان از دیگر جهات خوب است و مشکلی ندارد، پس احتمال اینکه عفونت گوش داشته باشد، کم است).
اسهال و استفراغ: عفونت گوش نوزاد می تواند بر دستگاه گوارش کودک تاثیر بگذارد.
کاهش اشتها: عفونت گوش می تواند باعث ناراحتی سیستم گوارشی شود. همچنین برای کودکی که عفونت گوش دارد، دردناک است که چیزی را بجود و یا ببلعد.
اگر کودک شما عفونت گوش داشته باشد، ممکن است در حین شیر خوردن از سینه مادر و یا شیشه شیر، دور شود و کمتر شیر بخورد.
مایعی زرد یا سفید از گوش خارج می شود: این علامت برای همه نوزادان اتفاق نمی افتد ولی یک نشانه بارز از گوش درد و عفونت گوش نوزاد است.
این مساله نشان می دهد که بر پرده گوش سوراخی ایجاد شده است (در این مورد نگران نباشید پس از درمان عفونت گوش نوزاد، این مساله هم درمان می شود).
بوی بد: ممکن است از گوش نوزاد ، بوی بدی بیاید.
به سختی خوابیدن: عفونت گوش نوزاد می تواند هنگام دراز کشیدن و خوابیدن کودک ، ایجاد درد کند.
عفونت گوش نوزادان چقدر شایع است؟
عفونت های گوش، دومین بیماری رایج در کودکان ایالات متحده امریکا (بعد از سرماخوردگی) است.
یک مطالعه نشان داده است 23 درصد نوزادان، حداقل یک بار گوش درد را در سال اول تولدشان تجربه کرده اند و بیش از نیمی از کودکان حداقل یک بار عفونت گوش تا سن 3 سالگی داشته اند.
چه چیزی باعث عفونت گوش در نوزادان می شود؟
عفونت گوش توسط یک باکتری و یا ویروس ایجاد می شود. این زمانی اتفاق می افتد که در پشت پرده گوش مایعی ساخته می شود و سپس تبدیل به عفونت می شود.
به طور معمول هر گونه مایع وارد شده به این ناحیه از طریق لوله استاش (و یا شیپور استاش) که گوش میانی را به پشت بینی و گلو وصل می کند، تخلیه می شود
ولی وقتی که این لوله استاش مسدود می شود (اغلب در سرماخوردگی، عفونت های سینوسی و یا حتی آلرژی اتفاق می افتد) مایع در گوش میانی به دام می افتد.
میکروب ها دوست دارند در مکان های تاریک، گرم و مرطوب رشد کنند؛ بنابراین مایع پر شده گوش میانی، مکان مناسبی برای رشد است.
همانطور که عفونت گسترش می یابد و بدتر می شود، التهاب داخل و پشت گوش میانی نیز بدتر می شود و شرایط دردناکی ایجاد می شود که موجب می شود دمای بدن کودک برای مبارزه با عفونت بالا رود و کودک تب کند.
استفاده از پستانک خطر ابتلا به عفونت گوش را در نوزادان و کودکان افزایش می دهد. در یک مطالعه مشاهده شد میزان عفونت گوش در کودکانی که از پستانک استفاده نمی کنند، 33 درصد کمتر است.
اگر کودک به عفونت گوش مبتلا شده است، چه زمانی به دکتر مراجعه کنیم؟
با اولین نشانه عفونت گوش نوزاد به پزشک متخصص مراجعه کنید. پزشک با یک وسیله به نام اتوسکوپ به گوش کودک نگاه می کند و تشخیص می دهد که آیا عفونت گوش دارد یا خیر. در صورتی که گوش میانی قرمز و آلوده به مایع باشد، عفونت است. پزشک ممکن است گوش میانی را با دستگاه دیگری به نام اتوسکوپ پنوماتیک، بررسی کند. اگر مایع در گوش میانی جمع آوری شده باشد، ممکن است کودک، مبتلا به عفونت گوش باشد.
نحوه درمان عفونت گوش نوزاد چگونه است؟
اکثر عفونت های گوش به خودی خود بهبود می یابند ولی در موراد شدید باید آنتی بیوتیک مصرف شود. آکادمی کودکان امریکا پزشکان و والدین را تشویق می کند که منتظر بمانند تا عفونت بهبود یابد و یا تنها زمانی که علائم عفونت گوش در حال زیاد شدن است، آنتی بیوتیک مصرف کنند.
تا مدت ها استفاده از آنتی بیوتیک ها برای درمان عفونت گوش نوزاد، اولین راه حل بود، اما امروزه پزشکان با دقت بیشتر آنتی بیوتیک تجویز می کنند زیرا مصرف آنتی بیوتیک ها هم نگرانی هایی دارد؛ زیرا می تواند بدن کودک را در برابر عفونت های مقاوم به آنتی بیوتیک، آسیب پذیر کند.
اگر کودک شما 6 ماهه است، ممکن است پزشک برای او استامینوفن و یا ایبوپروفن نوزاد جهت کاهش درد ناشی از عفونت تجویز کند (هرگز به کودک خود آسپرین ندهید زیرا احتمال سندروم ری که یک بیماری کشنده است را افزایش می دهد).
اگر کودکتان بعد از چند روز بهبود نیافت و بدتر هم شد، شک نکنید و سریعاً به پزشک مراجعه کنید.اگر کودک بعد از 48 تا 72 ساعت بهبود نیافت، پزشک آنتی بیوتیک تجویز می کند. اگر با مصرف آنتی بیوتیک ها باز کودک بهبودی نیافت، مجدداً به پزشک مراجعه کنید ممکن است پزشک بخواهد داروها را تغییر دهد.
اگر پزشک برای کودکتان آنتی بیوتیک تجویز کرد، حتماً طبق تجویز پزشک، مصرف شود زیرا ممکن است چند هفته بعد، پزشک بخواهد داروی دیگری را تجویز کند و آزمایش انجام دهد.
چگونه از ابتلا به عفونت گوش نوزاد جلوگیری کنیم؟
عفونت گوش مسری نیست اما عفونت های تنفسی اغلب مسری هستند. بهترین روش برای کاهش پخش شدن میکروب ها، شستن دست ها است (و شستن دست های کودک). همیشه بعد از استفاده از سرویس بهداشتی، تعویض پوشک و قبل از خوردن و آماده کردن غذا، دست ها را بشویید. شما همچنین می توانید:
واکسیناسیون کودک را سر زمان مشخص انجام دهید
واکسیناسیون می تواند از ابتلا به بیماری های خاص که منجر به عفونت گوش می شود، جلوگیری کند. به طور مثال، واکسن پنوموکوک به طور چشمگیری عفونت گوش در کودکان را کاهش داده است. تحقیقات نشان داده است از آنجایی که واکسن پنوموکوک دارای ایمن سازی است، تعداد عفونت های گوش کودکان تا سن سه سالگی، 20 درصد کاهش یافته است. اگر کودک شما به طور مکرر دچار عفونت گوش می شود مخصوصاً پس از ابتلا به آنفولانزا، با پزشک متخصص درباره تزریق واکسن سالانه آنفولانزا به کودک خود صحبت کنید (فقط کودکان با سن بالای 6 ماه می توانند واکسن آنفولانزا را دریافت کنند).
تغذیه از شیر مادر حداقل تا 6 ماهگی
مطالعه ای در مرکز کنترل بیماری، غذا و داروی امریکا انجام شده است که نشان می دهد کودکانی که حداقل تا 6 ماهگی از شیر مادر تغذیه کرده اند، کمتر به عفونت گوش مبتلا می شوند. در واقع خطر ابتلا به عفونت گوش در نوزادانی که با شیر غیر از شیر مادر تغذیه می کنند، 79 درصد بیشتر است.
یک متخصص گوش، حلق و بینی کودکان می گوید بدن مادر از طریق شیر مادر برخی از آنتی بادی های لازم برای ایمنی سازی بدن کودک را از طریق شیر مادر به بدن نوزاد می فرستد، اگرچه این آنتی بادی ها بعد از 6 ماه کاهش می یابد.
کودک خود را از دود تنباکو دور نگه دارید.
محققان به این نتیجه رسیده اند که کودکانی که والدین آن ها سیگار می کشند، بیشتر دچار عفونت گوش و مشکلات شنوایی می شوند. کودکانی که با یک شخص سیگاری زندگی می کنند، 37 درصد احتمال خطر بیشتری برای عفونت گوش میانی و مشکلات شنوایی دارند و این احتمال 62 درصد می شود اگر مادر کودک سیگاری باشد.
کودکانی که مادر سیگاری دارند، 86 درصد بیشتر از سایر کودکان که والدین سیگاری ندارند، جراحی های گوش انجام می دهند.
حتی گذراندن یک روز تعطیلی در خانه در کنار یک والد سیگاری به طور قابل توجهی خطر ابتلا به “عفونت گوش” را در نوزاد بالا می برد. به نظر می رسد تنباکوی سیگار، سیستم ایمنی بدن را مختل و بدن کودک را برای مبارزه با عفونت ضعیف تر می کند. بنابراین اجازه ندهید کسی در خانه ی شما سیگار بکشد و یا کودک خود را از محیط هایی که سیگار می کشند، دور کنید.
آیا لوله های گوش می تواند به عفونت گوش مکرر نوزادان کمک کند؟
نوزادانی که عفونت های گوش چندگانه دارند (که در واقع می تواند یک عفونت گوش باشد که در طول ماه ها ادامه داشته باشد) بجای اینکه درمان آنتی بیوتیکی داشته باشند، گزینه ی خوبی برای لوله های گوش هستند. حدود 670/000 کودک در ایالات متحده امریکا، هر ساله این روند را داشته اند.قرار دادن لوله های گوش، تحت عمل جراحی و با بیهوشی عمومی انجام می شود. یک متخصص گوش، حلق و بینی، یک برش کوچک در گوش میانی ایجاد می کند و و یک لوله کوچک را به شکاف آن وارد می کند. لوله فشار را آزاد می کند و به عنوان خروجی عمل می کند و اجازه ورود هوا و خروج مایع را می دهد و این گونه هیچ باکتری نمی تواند، رشد کند.یک متخصص گوش در این باره توضیح می دهد که این لوله گوش یک لوله استاش مصنوعی است که تا زمانی که لوله استاش گوش عملکرد طبیعی خود را بدست نیاورده است، اجازه می دهد گوش تنفس کند.پزشک کودک شما ممکن است این جراحی را برای کودکتان پیشنهاد کند، زیرا یک کودک با عفونت گوش میانی می تواند دائماً دچار عفونت های گوش و حتی از دست رفتن شنوایی شود.برخی از تحقیقات نشان می دهد که کاهش شنوایی ناشی از مایع پایدار در گوش میانی می تواند، منجر به تاخیر در تکلم و توسعه زبان کودک شود و همچنین این کودکان ممکن است بعدها در زندگی شخصی خود دچار مشکل شوند به خصوص هنگام گوش دادن یه یک سخنرانی در یک محیط پر سر و صدا مانند کلاس درس. گفته می شود برخی از این کودکان به ویژه کودکانی که تکامل یافته اند و تاخیر در تکلم دارند به مشکلات رفتاری حساسیت بیشتری نشان می دهند. در واقع طول مدت زمانی که کودک به دلیل از دست دادن شنوایی اش، رنج می برد، اهیمت دارد.
با پزشک کودک خود درباره استفاده از لوله های گوش صحبت کنید و در نهایت تصمیم بگیرید.
کودکان با چه مشکلی می توانند از لوله های گوش استفاده کنند
از دست دادن شنوایی بیش از یک سطح معین
آسیب های ساختاری در گوش میانی
عفونت های مداوم گوش میانی یا تجمع مداوم مایع
عفونت گوش نوزاد می تواند جدی باشد. یک عفونت گوش شدید و درمان نشده می تواند منجر به پارگی پرده گوش کودک شود. پارگی گوش اغلب اتفاق نمی افتد و خیلی نادر است ولی باید از بهبودی عفونت گوش نوزاد خود مطمئن شوید.
عفونت های مکرر گوش می تواند منجر به از دست دادن شنوایی و زخم گوش شود و در موارد بسیار نادر ، عفونت گوشی که درمان نشود منجر به عفونت جمجمه پشت گوش و یا مننژیت می شود.
منبع: Setare.com