اگر به هر دلیلی نظیر کاهش وزن, گروه کربوهیدرات ها را از برنامه غذایی خود حذف کرده اید باید بدانید که بدن شما به این حذف یکباره واکنش هایی نظیر کمبود انرژی, سردرد و بوی بد دهان و… نشان خواهد داد.
اگرچه برای کاهش وزن مصرف کربوهیدرات را کاهش دادهاید اما بدن به کربوهیدرات کافی و سالم نیاز دارد.کمبود کربوهیدرات می تواند باعث ایجاد ضعف و افسردگی شود .در کل باید یک برنامه غذایی متعادل و تشکیلشده از کربوهیدرات کافی، پروتئین،ویتامین و ماده کانی(به مادهای گفته میشود که به طور طبیعی از معدن (کان) به دست میآید) را حفظ کنید تا سالم بمانید.
علایم کمبود کربوهیدرات:
فهرست سرفصل ها
*کمبود انرژی:
نقش عمده کربوهیدارت ها تأمین انرژی بدن است.با حذف کربوهیدرات بدن دسترسی آنی به انرژی ندارد، درنتیجه در طول روزاحساس بیحالی و خستگی میکنید.
*قدرت ذهنی پایین:
کربوهیدرات نهتنها عضلات بلکه مغز را نیز تقویت میکند.به همین دلیل است که احساس می کنید همانند قبل نمیتوانید درست فکر کنید،تمرکزتان کمتر شده است یا برخی چیزها را به خاطرنمی آورید. رژیم کم کربوهیدرات برای افرادی که برای کار باید از مغز کار بکشند، مناسب نیست.
*حالت تهوع و سرگیجه
تکرار این حالت ها نشانه کمبود کربوهیدرات است.این دو حالت به دلیل کتوزیس و عرضه نشدن میزان کافی کربوهیدرات ایجاد می شود.
کتوزیس چیست؟
کتوزیس، یک فرایند متابولیکی نرمال است که بدن شما برای حیاتش آن را انجام میدهد. هنگامیکه بدنتان کربوهیدرات کافی از مواد غذایی دریافت نکند تا سلولهای شما برای تولید انرژی، آنها را بسوزانند، به جای آن، چربی را میسوزاند. آنگاه بعنوان بخشی از این فرایند، چیزی ساخته میشود بنام کتون.اگر سالم هستید و یک رژیم غذایی متعادل دارید، بدن شما مقدار سوزاندن چربی اش را کنترل میکند، و معمولا کتون ساخته نشده و از آن استفاده نمیشود. اما هنگامیکه کالری مصرفی یا مقدار مصرف کربوهیدراتتان را کاهش میدهید، بدن شما برای تولید انرژی از کتوزیس استفاده میکند.این مسئله، میتواند بعد از یک ورزش طولانی یا در طول بارداری نیز اتفاق بیفتد. برای افراد مبتلا به دیابت کنترل نشده هم، کتوزیس نشانهی عدم استفادهی کافی از انسولین است. هنگامیکه کتونها جمع شوند، کتوزیس میتواند خطرناک گردد. سطوح بالای کتون، منجر به کم آبی بدن میشود و تعادل مواد شیمیایی خون شما را بر هم میزند.
*سردرد:
کتوزیس باعث بروز علایم متفاوتی میشود که یکی از آنها سردردهای مکرر است.سردرد میتواند قدرت تمرکز را پایین بیاورد.
*بوی نامطبوع دهان:
آیا دهان شما بوی استون گرفته است؟ جای تعجب نیست زیرا اینیکی از علایم کمبود کربوهیدرات است.این بوی دهان با مسواک زدن مکرر از بین نمیرود و باید حتماً کربوهیدرات را به برنامه غذایی خود اضافه کنید.
*درد مفصل:
عوارض کمبود کربوهیدرات متعدد است و به موارد گفته شده محدود نمی شود.با وارد شدن بدن به مرحله کتوزیس، اوریکاسید بیشتری تولید میشود و مفصل ها متورم و دردناک می شود. از طرفی خطر بروز سنگ کلیه نیز افزایش می یابد.
*یبوست:
در یک برنامه غذایی کم کربوهیدرات، معمولا میوه و غلات کامل کمی وجود دارد .فیبر که نوع کربوهیدرات غیرقابلهضم است، برای کاهش خطر بروز سرطان کولون لازم است. ازآن جا که مصرف کربوهیدرات به حرکت رودهها و دفع مدفوع کمک میکند، کاهش دادن آن میتواند باعث بروز یبوست شود.
*افسردگی خفیف:
برای تولید سروتونین نیاز به کربوهیدرات است.سروتونین نوعی ماده است که خلقوخو را تنظیم میکند. درصورتیکه در طول روز احساس ناراحتی میکنید، به برنامه غذایی خود دقت کنید شاید میزان مصرفی کربوهیدرات کم شده است.
*تندمزاجی:
افرادی که مصرف پایین کربوهیدرات دارند، با کوچکترین چیزی ناراحت میشوند. مصرف پایین کربوهیدرات تعادل سروتونین در مغز را به هم می زند و فرد بدخلق میشود.
منبع:روزنامه خراسان