فلوکستین Fluoxetine نوعی داروی ضد افسردگی و بازدارنده سروتونین انتخابی است . فلوکستین Fluoxetine مستقیما روی مغز و مواد شیمایی مغز تاثیر می گذارد و برای درمان افسردگی ، اضطراب ، ترس و وسواس مورد استفاده قرار می گیرد . همچنین از فلوکستین Fluoxetine میتوان برای درمان افسردگی و ناراحتی های قبل از قاعدگی و افسردگی بعد از زایمان میتواند استفاده کرد .

گاهی از داروی فلوکستین همراه با داروی Olanzapine (اولانزاپین) برای درمان افسردگی ناشی از اختلال دوقطبی استفاده می شود .

فلوکستین Fluoxetine - عوارض جانبی - موارد مصرف
فلوکستین Fluoxetine – عوارض جانبی – موارد مصرف

در صورتی که از پیموزید یا ترییدیدین استفاده می کنید نباید از کپسول فلوکستین استفاده کنید . در صورتی که در ۱۴ روز گذشته از داروهایی مانند : ایسوکاربوکازید، لینزولید، متیلن بلو Methylene blue، فنلزین و داروهایی از این خانواده استفاده کرده اید ، نباید از فلوکستین استفاده کنید .

توجه : مصرف کپسول فلوکستین در جوانان می تواند باعث افزایش تمایل به خودکشی شود . در صورتی که یکی از بستگان شما از فلوکستین استفاده می کند ، تغییرات رفتاری او را تحت نظر داشته باشید و در صورت مشاهده هرگونه رفتار نامتعارف ، به پزشک گزارش دهید

هرگونه بدتر شدن علائم بیماری خود را به پزشک گزارش دهید . تغییرات خلقی و رفتاری شدید ، اضطراب ، وحشت ، تمایل به حمله کردن به دیگران و آسیب رسانی ، تمایلات خودکشی ، شنیدن صداهایی که درواقعیت وجود ندارند ، دیدن چیزها و یا اشخاصی که در واقعیت وجود ندارند و … از علائم مهمی هستند که باید به پزشک خود گزارش دهید .

در صورتی که از داروهای ضدافسردگی دیگری استفاده می کنید ، در زمان تجویز کپسول فلوکستین به پزشک خود اطلاع دهید . برخی از داروهای میتواند با کپسول فلوکستین تداخل ایجاد کرده و باعث بیماری خطرناکی به نام سندرم سروتونین شوند .

در صورتی که شرایط زیر را دارید حتما قبل از تجویز کپسول فلوکستین به پزشک خود اطلاع دهید :

  •  در صورتی که هرگونه بیماری کلیوی دارید
  • در صورت ابتلا به بیماری های کبدی مانند سیروز
  • اگر دچار دیابت و مرض قند هستید
  • در صورت ابتلا به گلوکوم
  • اگر به صرع و یا تشنج مبتلا هستید
  • در صورتی که دچار اختلال دوقطبی هستید
  • در صورتی که معتاد هستید و یا سابقه مصرف مواد مخدر دارید
  • در صورتی که قبلا خودکشی کرده اید و یا در فکر خودکشی هستید
  • در صورتی که در دوران بارداری و حاملگی هستید
  • اگر درحال شیردادن به نوزاد و در دوران شیردهی هستید
  • در صورتی که تحت درمان الکتروشوک هستید (ECT)

مصرف فلوکستین در دوران بارداری

استفاده از فلوکستین در دوران بارداری میتواند باعث ایجاد مشکلات ریوی جدی و یا سایر عوارض و ناهنجاری ها در جنین شود . در صورتی که از کپسول فلوکستین استفاده می کنید اقدام به بارداری نکرده و حتما از روش های پیشگیری از بارداری استفاده نمایید . در صورتی که در زمان مصرف کپسول فلوکستین متوجه شدید که باردار هستید ، سریعا به پزشک مراجعه نمایید .

مصرف کپسول فلوکستین در دوران شیردهی

کپسول فلوکستین از طریق شیرمادر به نوزاد منتقل می شود و در زمان شیر دهی نباید از کپسول فلوکستین استفاده کنید . در هر صورت جهت مصرف این دارو در دوران شیردهی حتما باید طبق نظر پزشک متخصص رفتار کنید .

مصرف کپسول فلوکستین در دوران بارداری
مصرف کپسول فلوکستین در دوران بارداری
توجه : مصرف کپسول فلوکستین در افراد کمتر از ۱۸ سال توصیه نمی شود .

کپسول فلوکستین را دقیقا طبق تجویز پزشک مصرف کنید و از کاهش و یا افزایش دوز مصرفی کپسول فلوکستین شدیدا خودداری کنید . هیچگاه به صورت خودسرانه ، مصرف کپسول فلوکستین را قطع نکنید . قطع مصرف کپسول فلوکستین و ترک این دارو به صورت ناگهانی می تواند خطرناک باشد . در صورتی که از کپسول فلوکستین استفاده می کنید ، کپسول را به هیچ عنوان باز نکنید و نجوید .

اثرات مصرف فلوکستین بعد از ۱۴ روز مشخص می شود . در صورتی که با شروع مصرف فلوکستین علائم بهبودی مشاهده نمی کنید ، ناامید نشده و مصرف دارو را قطع نکنید . در صورتی که بعد از ۲۱ روز از مصرف فلوکستین علائم بهبودی مشاهده نشود باید به پزشک متخصص اطلاع دهید .

اگر مصرف یک وعده فلوکستین را فراموش کرده باشم چه کنم ؟

در صورتی که مصرف یک دوز از قرص فلوکستین را فراموش کرده اید ، به محض یاداوری، داروی خود را مصرف کنید . اگر به زمان مصرف بعدی نزدیک هستید ، دوز فراموش شده را رها کرده و سرساعت بعدی داروی خود را مصرف کنید.

در صورتی که بیش از حد فلوکستین مصرف کرده باشم چه کنم ؟

در صورتی که به صورت اشتباهی و یا به قصد خودکشی با قرص فلوکستین ، دارو را بیش از حد مصرف کرده اید ، سریعا با اورژانس تماس بگیرید . مصرف زیاد فلوکستین میتواند باعث مسمومیت کشنده شود . در صورتی که قصد خودکشی با فلوکستین را دارید بهتر است بدانید که بعد از بهبود ، عوارض جانبی شدیدی را تا آخر عمر باید تحمل کنید .

در زمان مصرف کپسول فلوکستین ، از مصرف الکل خودداری کنید . مصرف الکل با این دارو میتواند باعث بروز بیماری های شدید کبدی شود .

کپسول فلوکستین با چه داروهایی تداخل دارد ؟

مصرف فلوکستین با داروهای خواب آور و آرامبخش بسیار خطرناک است و میتواند باعث مرگ شود . در صورتی که داروهای آرامبخش ، مسکن ، شل کننده های عضلات ،داروهای ضدسرفه ، داروهای تشنج یا سایر داروهای ضدافسردگی مصرف می کنید ، قبل از تجویز کپسول فلوکستین به پزشک خود اطلاع دهید .

برخی از داروهایی که با کپسول فلوکستین تداخل دارند عبارتند از :

تریپتوفان ، وارفارین، کومادین، یانوتون و سایر رقیق کننده های خون ، آمی تریپتیلین، بوزپیرین، دیزاپامین، لیتیوم، نوریتیپتیلین و سایر داروهای ضد اضطراب ، آدرال ، ریتالین ، تریپتان ، سوپاتریپتان، زولمیترپتان  ، فنتانیل، ترامادول ، آسپیرین، ایبوپروفن (Advil، Motrin)، ناپروکسن (Aleve)، سلکوکسیب (Celebrex)، دیکلوفناک، اندومتاسین، ملوکسیک و …

کپسول فلوکستین با چه داروهایی تداخل دارد ؟
کپسول فلوکستین با چه داروهایی تداخل دارد ؟

در زمان مصرف فلوکستین از رانندگی و کارهایی که به تمرکز بالا نیاز دارند خودداری کنید .فلوکستین  خواب آور است . در زمان مصرف فلوکستین  هرگونه علائم بدتر شد و مخصوصا وجود تمایلات و افکار خودکشی را به پزشک گزارش دهید . معمولا زمانی که مصرف کننده های فلوکستین تصمیم به خودکشی می گیرند از همین دارو برای خودکشی استفاده می کنند. در صورتی که یکی از نزدیکان شما از فلوکستین  استفاده می کند اخلاق و رفتار او را تحت نظر داشته باشید و هرگونه رفتار مشکوک را به پزشک گزارش دهید . در صورتی که از تصمیم به خودکشی با شما صحبت میکند ، این صحبت ها را کاملا جدی بگیرید .

عوارض جانبی فلوکستین

این دارو مانند سایر داروها میتواند عوارض جانبی به همراه داشته باشد . شما ممکن است هیچکدام از این عوارض را تجربه نکنید و یا چندین عارضه به صورت همزمان در شما مشاهده شود .

عوارض شدید که در صورت ادامه دار بودن باید به پزشک گزارش داده شوند عبارتند از :

  •  تاری دید و سیاهی رفتن چشم ها همراه با مشاهده هاله نور اطراف اجسام ، درد چشم و تورم و قرمز شدن چشم
  • بیش فعالی و اضطراب
  • بالا رفتن ضربان قلب و افزایش فشار خون
  • حالت تهوع و استفراغ همراه با شکم درد و اسهال
  • تنگی نفس همراه با درد قفسه سینه
عوارض جانبی عمومی فلوکستین عبارتند از :
  • بی خوابی
  • دیدن خواب های عجیب و کابوس
  • ایجاد تیک های عصبی
  • از دست دادن اشتها و ناراحتی معده
  • احساس خستگی شدید و مداوم
  • افزایش وزن یا لاغری شدید
  • درد سینوس ها
  • مشاهده علائمی شبیه علائم آنفولانزا
  • کاهش شدید میل جنسی ، ناتوانی جنسی و یا مشکل در ارضا شدن
  • خشک شدن دهان ، زبان و گلو
توجه : عوارض و موارد مصرف و توصیه های مصرف هر دارویی ممکن است به مرور زمان دچار تغییر شود . این نوشته در تاریخ ۹۶/۹/۲۳  منتشر شده است و ممکن است بعد از این تاریخ یافته های جدیدی از عوارض و موارد مصرف این دارو به دست آمده باشد که کاملا با این مقاله منطبق نباشد .
این مقاله فقط جهت اطلاع رسانی و افزایش آگاهی بوده و این سایت هیچ مسئولیتی در مورد موارد سوء مصرف داروها ندارد . توصیه های این مقاله جایگرین تجویز و توصیه های پزشک نیست و شما باید به تجویز پزشک متخصص عمل کنید.

میزان و دوز مصرف فلوکستین

در بزرگسالان برای درمان افسردگی معمولا از فلوکستین  به میزان ۲۰ میلی گرم خوراکی یکبار در روز آغاز می شود و در موارد حاد و فوری تا ۶۰ میلی گرم افزایش میابد . افزایش و کاهش مصرف فلوکستین باید تحت نظر پزشک بوده و کاملا به تدریج انجام شود . از قطع و ترک مصرف فلوکستین  به صورت خودسرانه شدیدا خودداری کنید . حداکثر دوز برای مصرف فلوکستین ۸۰ میلی گرم به صورت خوراکی در روز میباشد . اولین علائم بهبودی معمولا بعد از ۱۴ روز مشاهده می شود . در صورتی که بعد از ۲۱ روز از مصرف فلوکستین ، علائمی از بهبودی مشاهده نمی کنید به پزشک اطلاع دهید .

دوز مصرف فلوکستین در بزرگسالان برای درمان اختلالات وسواس معمولا با ۱۰ میلیگرم خوراکی در روز آغاز شده و به مرور و با فاصله حداقل یک هفته ای به ۲۰ میلی گرم در روز افزایش پیدا میکند . حداکثر دوز توصیه شده برای مصرف فلوکستین در درمان اختلالات وسواسی در بزرگسالان ۶۰ میلی گرم در روز است که باید در وعده های مختلف تقسیم شود .

میزان مصرف فلوکستین  برای درمان اختلالات قبل از قاعدگی معمولا به صورت مصرف روزانه ۲۰ میلیگرم در طول چرخه قاعدگی و یا ۲۰ میلیگرم ۱۴ روز قبل از شروع قاعدگی می باشد . حداکثر میزان مصرف فلوکستین  برای درمان اختلالات قبل از قاعدگی و پریود ، ۸۰ میلی گرم و در موارد حاد می باشد .

مقدار مصرف فلوکستین  در کودک و نوجوان ۱۰ میلیگرم در روز بوده و می توان تا ۲۰ میلی گرم در روز به صورت افزایش با فاصله دوهفته ، افززایش داد . حداکثر دوز مصرفی در کودکان و در شرایط بسیار حاد ۶۰ میلیگرم در روز میباشد که باید در وعده های مخلف روز تقسیم شود .

بهترین زمان برای مصرف فلوکسین ، صبح و ظهر است که در صورتی که یکبار در روز مصرف می کنید بهتر است صبح ها مصرف شود .

تهیه و ترجمه اختصاصی/ pamuh.com

(نام تجاری: Prozac)

گروه دارویی: مهار کننده جذب سروتونین
گروه درمانی: ضد افسردگی , ضد وسواس
شکل دارویی: کپسول , شربت , قرص 20 میلی گرمی
مصرف در دوران حاملگی: احتیاط فراوان و فقط در صورت لزوم

موارد مصرف: در افسردگی , پر خوری عصبی , اختلالات خلقی قبل از قاعدگی و حملات ترس
میزان مصرف: با یک کپسول 20 میلی گرمی شروع و بعد از 3 هفته می توان میزان آن را زیاد کرد.
موارد مانع: حساسیت شدید دارویی , نارسایی کلیه و کبد و در بیماران با تشنج با احتیاط استفاده شود.

عوارض جانبی: اضطراب , بی خوابی , اسهال , تهوع , تمایل به خودکشی , اختلال عملکرد کلیوی , تحریک پذیری, راش پوستی , اختلال جنسی, درد عضله و مفصل
توجهات: تست های کلیوی در حین درمان انجام شود. بیمار به صورت هفتگی وزن شود.
آموزش: دارو را صبح ها استفاده کنید. احتمال کاهش قند خون وجود دارد, آژمایش قند بدهید. به بیمارن تشنجی تذکر دهید که ممکن است عارضه تکرار شود.
شرایط نگهداری: در دمای اتاق نگهداری شود.

جستجوهای مرتبط :

نحوه مصرف فلوکستین, عوارض فلوکستین در دراز مدت, فلوکستین و لاغری, نحوه قطع مصرف فلوکستین, مصرف فلوکستین در شب, فلوکستین خارجی, فلوکستین را کی بخوریم, تداخل دارویی فلوکستین,