نوزادان به دلیل نیازهای تغذیه ای در طول چهار تا پنج ماه اول زندگی بطور مکرر از خواب بیدار می شوند. در ماه پنجم آنها حداقل ۷ ساعت شبانه می خوابند. با این حال برخی از نوزادان عادتهای بیدار شدن خود را ادامه می دهند و باعث نخوابیدن خود و خانواده هایشان می شوند.

 شایع ترین اختلالات خواب در نوزادان عبارتند از :

حملات شبانه گریه و سندرم آپنه خواب که  بر سلامت نوزادان و کیفیت زندگی خانواده هایشان تاثیر می گذارد. نوزادان و کودکان نوپا معمولاً در شب از گرسنگی بیدار می‌شوند و راه حل آن این است که آنها را به مقدار کافی تغذیه کنید.

دلایل مختلفی وجود دارد که بی خوابی نوزادان می شود :

ساعت خواب روزانه نوزادان

اگر نوزاد شما در طول روز به اندازه کافی نخوابد، این مسئله می‌تواند در خواب شبانه او نیز تاثیر بگذارد. به یاد داشته باشید که خواب در طول روز برای نوزادان و کودکان نوپا اختیاری نیست بلکه ضروری است .از سوی دیگر نیاز  هر کودک به خواب می تواند متفاوت باشد .

رایج ترین دلایل بی خوابی شبانه نوزاد
رایج ترین دلایل بی خوابی شبانه نوزاد

نیاز نوزاد به خواب طور متوسط در طول روز می تواند به شرح زیر باشد:

– نوزاد تازه متولد شده : ۵ تا ۸ ساعت به طور متوسط در روز می خوابد

– نوزاد ۱-۴ ماه : ۴ تا ۵ ساعت خواب در روز

– نوزاد ۵-۸ ماه:  سه ساعت خواب در روز

– نوزاد ۹ – ۱۸ ماه: دو ساعت خواب در روز

از ۱۸ ماه تا چهار سال: یک ساعت خواب در روز

جهش رشد

همانطور که نوزاد شما رشد می کند میزان و سرعت یادگیری آن نیز به شدت افزایش می یابد. نوزاد شما خزیدن، راه رفتن و صحبت کردن را می آموزد .هر یک از این نقاط عطف رشد ، بر خواب تاثیر می گذارد . وقتی نوزادان یک مهارت مهم را یاد بگیرند رگرسیون خواب رخ می دهد  در این فرایند، کودک به طور ناگهانی از خواب بیدار می شود در حالی که هیچ دلیلی وجود ندارد. هنگامی که این جهش های پیشرفت در طولانی مدت رخ می دهد، خواب نوزاد شما به حالت عادی باز می گردد.

بیماری

گاهی اوقات علت بیخوابی نوزاد از خواب ، می تواند ناشی از یک مشکل جدی تر باشد .به عنوان مثال بیماری‌هایی مانند احتقان بینی، سینوزیت ،برونشیت یا پنومونی باعث مشکلات تنفسی می‌شوند که می‌توانند مشکلات خواب در کودک را به وجود آورند .سرفه یا عطسه کردن ناشی از سرماخوردگی، درد ناشی از عفونت یا تب بالا نیز باعث بی خوابی نوزادان می شود هنگامی که این بیماری‌ها درمان می‌شوند الگوهای خواب نوزاد شما نیز به حالت طبیعی برمی گردند.

اختلال خواب

بیدار شدن نوزاد در خواب می تواند نشان دهنده یک اختلال باشد. اختلالاتی نظیر آپنه خواب، سندروم پای بیقرار و..  می‌تواند اختلالات خواب در نوزادان را ایجاد کند.  اگر مشکوک  هستید به اینکه کودک شما اختلال خواب دارد باید با متخصص کودکان تماس بگیرید.

دندان درآوردن

نوزادان از ۶ ماهگی شروع به دندان دراوردن می‌کنند و تا دو سالگی ادامه می یابد هنگامی که دندان های کودک شما در می آیند فشار ،درد و خارش در لثه می‌تواند او را کلافه کرده و موجب بیدار شدن او در شب شود. اگر پزشک داروی ضد درد را برای نوزاد تجویز کرده است دارو را حداقل ۱۵ دقیقه قبل از خواب برای جلوگیری از بی خوابی مصرف کنید.

آلرژی غذایی  و عدم تحمل

آلرژی غذایی و عدم تحمل غذایی می‌تواند بسیاری از مشکلات فیزیکی را ایجاد کند. اختلال در خواب یکی از آنهاست.  خارش پوست و تورم ، علاوه بر مشکلات گوارشی از قبیل گاز و نفخ ، می تواند در نوزادان رخ دهد. تمام این علائم باعث بیخوابی نوزاد می شود  .آلرژی غذایی در هر سنی می تواند رخ دهد و هنگامی که غذاهای جامد را برای کودک شروع می‌کنید این آلرژیی‌ها شایع‌تر هستند.

توصیه هایی برای خواب آسان کودک

– از روز تولد،  نوزاد را برای خوابیدن در جایش قرار دهید تا یاد بگیرد که خودش بخوابد.

–  زمان هایی وجود دارد که خواب کودک عمیق تر است. بنابراین هر جنبشی را به عنوان بیداری و هوشیاری  تلقی نکنید.

–  اگر نوزاد خواب آلود را در گهواره قرار دادید و احساس ناراحتی کرد، می‌توانید تا زمانی که آرام شود گهواره را تکان دهید اما قبل از خوابیدن آن را متوقف کنید تا کودک شما یاد بگیرد که باید بدون تکان دادن، در آغوش گرفتن ،یا شیر خوردن بخوابد.

– اجازه دهید کودک در وقت خواب خود با یک مورد از اسباب بازیهای دلخواهش بخوابد.

– ساعت خواب کودک باید در اوایل شب باشد. بهتر است قبل از خواب فعالیت های آرام مانند لالایی و حمام گرم را انجام دهید.

– قهوه ،چای و شکلات دارای کافئین هستند و از شیر مادر  به نوزاد منتقل شده و موجب بیخوابی نوزاد می شود.