متادون نوعی داروی مخدر صنعتی است که برای کاهش علائم ترک مواد مخدر مانند تریاک و هروئین مورد استفاده قرار می گیرد. از متادون برای کاهش درد بدن در زمان سم زدایی و ترک مواد مخدر استفاده می شود. متادون میتوانند تنفس شما را کند کند به همین دلیل مصرف متادون به صورت زمان با داروهای خواب آور ضد افسردگی و الکل بسیار خطرناک است و می‌تواند عوارض جانبی خطرناکی مانند مرگ همراه داشته باشد.

مصرف متادون در دوران بارداری می تواند باعث زایمان زودرس شود .متادون همچنین می توانند باعث اختلال در ریتم قلب شده و خطرناک باشد .قبل از مصرف متادون در صورتی که هر یک از شرایط زیر را دارید با پزشک خود مشورت کنید:

در صورتی که به آسم و یا سایر مشکلات تنفسی دچار هستید

در صورتی که انسداد معده و روده دارید

اگر به متادون حساسیت دارید

در صورتی که داروهای خواب آور و ضد افسردگی مصرف می کنید

اگر مشکلات قلبی و عروقی دارید

در صورتی که تومور مغز و یا تشنج دارید

در صورتی که به مواد مخدر و الکل اعتیاد دارید

در صورتی که افسرده هستید

در صورتی که سابقه خودکشی کردن دارید و یا هم اکنون در فکر خودکشی هستید

در صورتی که هرگونه مشکل کبدی مانند هپاتیت دارید

در صورتی که دچار مشکلات کلیوی و ادراری هستید

اگر دچار مشکلات کیسه صفرا پانکراس یا تیروئید هستید

در صورتی که باردار هستید و یا تصمیم به حاملگی دارید

در صورتی که در دوران شیردهی هستید و به کودک خود شیر می دهید

توجه :اگر در دوره مصرف متادون متوجه حاملگی خود شدید نباید به صورت خودسرانه مصرف دارو را قطع کنید کودک شما ممکن است به متادون وابسته شده باشد هرگونه قطع مصرف این دارو در دوران بارداری باید تحت نظر پزشک باشد و از هرگونه ترک ناگهانی مصرف متادون در دوران حاملگی باید خودداری کنید .

متادون می‌تواند از طریق شیر مادر به بدن نوزاد منتقل شود . در دوران شیردهی نباید متادون مصرف کنید و در صورتی که مجبور به مصرف متادون هستید نباید به کودک خود شیر دهید. شیر دادن به کودک در دوره مصرف متادون می‌تواند باعث ایجاد خواب آلودگی ، مشکلات تنفسی و یا حتی مرگ کودک در خواب شود .

مصرف این دارو شدیداً اعتیاد آور است. هرگز متادون را با آبمیوه و یا سایر نوشیدنی ها مصرف نکنید

در صورتی که مصرف یک وعده از داروی خود را فراموش کرده اید به محض یادآوری داروی خود را مصرف کنید اگر به زمان مصرف بعدی نزدیک می شوید ، دوز  فراموش شده را رها کنید .در صورت مصرف بیش از حد متادون سریعا با اورژانس تماس بگیرید. اگر به صورت اشتباه یا به قصد خودکشی با قرص متادون مقدار زیادی از این دارو مصرف کرده اید باید توجه داشته باشید که مسمومیت و اوردوز با متادون می‌تواند بسیار کشنده و خطرناک باشد.خودکشی نمایشی با این دارو روش مناسبی برای جلب توجه دیگران نیست

متادون می‌توانند تمرکز شما را مختل کرده و خواب آور باشد بعد از مصرف این دارو از رانندگی و کارهای که به تمرکز حواس بالا نیاز دارد خودداری کنید .گریپ فروت و آب گریپ فروت با متادون تداخل دارد و می تواند باعث بروز عوارض جانبی ناخواسته شود

این دارو مانند تمام داروهای شیمیایی می‌توانند عوارض جانبی در پی داشته باشد در صورتی که با مصرف متادون هرگونه علائمی از حساسیت در خود مشاهده کردید سریعا با پزشک تماس بگیرید .علائم آلرژی به متادون عبارتند از خارش چشم و قرمز شدن چشم /خشکی گلو /خشکی زبان تورم لب و زبان /خارش صورت /تنگی نفس و غیره

سایر عوارض جانبی احتمالی متادون عبارتند:

از کاهش تنفس /کاهش عمق تنفس /مشکل در بالا رفتن از پله و پایین آمدن از شیب های تند /کم آوردن نفس/ یبوست شدید /سرگیجه / اختلال ریتم قلب /درد قفسه سینه/ افزایش ضربان قلب /تپش قلب /کاهش سطح کورتیزول در بدن /تهوع /استفراغ/ از دست دادن اشتها/ سرگیجه /خستگی /احساس ضعف و کمبود انرژی/ سیاهی رفتن چشم /خواب‌آلودگی /دیدن هاله نور در اطراف اجسام نورانی/ مشکل در تشخیص رنگ/ افزایش میزان عرق کردن/

متادون با چه داروهای تداخل دارد ؟

متادون می‌تواند با طیف وسیعی از داروها تداخل ایجاد کرده و باعث بروز عوارض جانبی و حتی گاهی مرگ شود. مصرف متادون با داروهای خواب آور و مسکن می‌تواند خطرناک باشد برای جلوگیری از هرگونه تداخل خطرناک بین سایر داروها قبل از تجویز این دارو ، تمام داروهایی که در حال مصرف کردن هستید را به پزشکی خود گزارش دهید

برخی از داروهایی که با متادون تداخل دارند عبارتند از

داروهای خواب آور /قرص های مسکن مانند استامینوفن/ لورازپام/ اکزازپام /سیتالوپرام/ ایمی پرامین /داروهای درمان افسردگی/ درمان پارکینسون /درمان سردردهای میگرنی / برخی از آنتی بیوتیک های قوی مانند آزیترومایسین / داکسی سایکلین /تتراسایکلین /داروهای جلوگیری از استفراغ مانند لوپرامید

عملکرد متادون چگونه است ؟

متادون بر بخش هایی از مغز و نخاع تاثیر می گذارد و باعث کاهش علائم ترک هروئین و سایر مواد مخدر می شود . این دارو عملکردی شبیه به سایر مخدرهای مصنوعی و مورفین دارد

چرا بهتر است ترک مواد مخدر با استفاده از متادون ، تحت نظر پزشک باشد

این دارو نوعی مخدر صنعتی است . زمانی که کسی تحت نظر پزشک و در بیمارستان تحت درمان با متادون قرار میگیرد ، مقدار حساب شده و معیینی از این دارو دریافت می کند و دوز دارو به صورت اصولی وبه مرور زمان کاهش میابد . زمانی که فردی به صورت خودسرانه شروع به مصرف متادون کند ، ممکن است بعد از ترک هروئین یا تریاک ، به دلیل مصرف بیش از حد و غیر اصولی ، به متادون معتاد شود . جهت جلوگیری از این کار توصیه می شود ترک تریاک با کمک متادون ، همیشه تحت نظر پزشک انجام شود .

تصویر مرتبط

چرا اعتیاد به متادون خطرناک است

به دلیل این که مصرف این دارو بسیار راحت تر و دم دستی تر از اکثر مواد مخدر مشابه است ، فرد معتاد به راحتی و در هر مکانی می تواند از دارو استفاده کند . از طرفی با مصرف این دارو ، رفته رفته بدن فرد معتاد به دوز دارو عادت می کند و معتاد برای اینکه به لذت مورد نظر خود برسد ، مجبور است به مرور زمان میزان مصرف متادون را افزایش دهد . این دارو نوعی ماده مخدر صنعتی است که در صورت مصرف زیاد و غیر اصولی ، عوارض جانبی بسیار شدیدی دارد و می تواند در موارد حاد و مصرف زیاد ، باعث مرگ شود .

اعتیاد به متادون چه علائمی دارد ؟

علائم و نشانه های اعتیاد به متادون معمولا شبیه به علائم اعتیاد به تریاک ، هروئین ، مورفین و سایر مواد مخدر است . علائمی مانند : خواب آلودگی ، کاهش حافظه ، ضعف ، سستی ، خشکی دهان ، خارش بدن ، سردرد ، مشکلات ادرار ، ضربان قلب نامنظم ، تنگی نفس و کم آوردن نفس هنگام بالا رفتن از پله و پایین آمدن از شیب های تند ، اختلال حواس ، کاهش سرعت حرف زدن ، فراموش کردن حرفی که در حال گفتن است ، مشکل در جمله سازی و پیدا کردن کلمه درست  و …

اثرات اعتیاد به متادون ، چند روز بعد از ترک دارو از بین می رود ؟

اثراتی که متادون بر روی اخلاق ، رفتار  فرد می گذارد گاهی تا سال ها ادامه دارد . مواد فعال این دارو در چربی بدن ذخیره می شود . زمانی که بدن از این چربی های ذخیره شده استفاده می کند ، اثراتی مانند زمان مصرف متادون در فرد ظاهر می شود . ممکن است فردی اعتیاد به این دارو را ترک کرده باشد و برای مثال عصبانیت و پرخاشگری او از بین رفته باشد . در برخی از روزها ( برای مثال زمانی که روزه است و یا یک یا چند وعده غذایی را از دست می دهد ) ناگهان تغییر خلق داده و شدیدا بد اخلاق و عصبانی می شود درست مانند زمانی که در حال مصرف متادون بوده است . این تغییر خلق به دلیل آزاد شدن مواد مخدر ذخیره شده در چربی بدن اوست .

برای این که این مورد هر چه سریعتر رفع شود ، پیروی از رژیم غذایی کاهش وزن و ورزش منظم توصیه می شود .

آیا متادون باعث پوکی استخوان می شود ؟

بر خلاف باور عموم ، متادون به داخل استخوان نفوذ نمی کند و استخوان دردی که در هنگام ترک متادون به وجود میاید ، یکی از علائم رایج ترک تمام مواد مخدر مشابه است . این دارو نیز مانند سایر داروها می تواند عوارض جانبی به همراه داشته باشد . شما ممکن است هیچکدام از این عوارض جانبی را تجربه نکنید و یا چند عارضه به صورت همزمان در شما مشاهده شود .در هر صورت “پوکی استخوان ” از عوارض جانبی رایج متادون نیست

آیا با دوز و میزان کم متادون می شود تریاک یا هروئین را ترک کرد ؟

تعیین میزان مصرف این دارو برای ترک اعتیاد ، بستگی به نوع اعتیاد و میزان مصرف مواد مخدر دارد . گاهی ممکن است برای کاهش علائم ترک اعتیاد نیاز باشد تا از دوزهای بالای متادون استفاده کنید . بهتر است دوز مناسب ، توسط پزشک متخصص تعیین شود .

ترک مصرف متادون به چه صورت است ؟

قطع مصرف و ترک مصرف متادون ( شربت متادون یا قرص ) به صورت ناگهانی می تواند عوارض جانبی شدید و گاهی مرگ در پی داشته باشد . بهتر است ترک مصرف این دارو به صورت تدریجی باشد . برای مثال می توان هر 20 روز 20 درصد از مصرف را کم کرد. ترک مصرف این دارو مانند سایر مواد مخدر می تواند باعث درد استخوان ها و عضلات شود . علائم ترک اعتیاد متوسط به متادون شدیدتر از سایر مواد مخدر نیست ولی ممکن است چند روز بیشتر ادامه داشته باشد .

ترک اعتیاد با کمک متادون چقدر موثر است ؟

ترک اعتیاد به مواد مخدر با استفاده از متادون یکی از موفق ترین روش هاست که معمولا 20 درصد از افرادی که با این روش اعتیاد خود را ترک می کنند دیگر معتاد نمی شوند و پاک می مانند . البته این امر بستگی به نحوه مصرف و کاهش مصرف متادون دارد . معمولا در زمان شروع مصرف متادون ، به تدریج دوز مصرفی افزایش پیدا کرده و از آن طرف ، مصرف مواد مخدر کاهش میابد . سپس دوز مصرفی به حداکثر مورد نیاز رسیده و مواد مخدر کلا قطع می شود . بعد از این مرحله معمولا توصیه میشود مصرف قرص یا شربت متادون حداقل 1 سال ادامه داشته باشد و بعد از آن به صورت تدریجی ، شروع به کم کردن دوزهای مصرفی شود . خبر خوب این است که اگر مصرف متادون طبق اصول و تحت نظر پزشک انجام شود ، معمولا به ارگان های حیاطی بدن هیچگونه آسیبی وارد نمی شود و عوارض جانبی احتمالی آن با قطع مصرف به مرور از بین می رود .

در صورت اعتیاد به دوزهای زیاد متادون ، در زمان ترک ، سم زدایی سخت است ؟

در صورتی که به مقادیر بالای متادون اعتیاد پیدا کرده باشید و این اعتیاد زمان زیادی طول کشیده باشد ، سم زدایی متادون می تواند طولانی تر و دردناک تر از هروئین باشد .

تهیه و ترجمه اختصاصی / گروه سلامت / baelm.net