“فلیبانسرین” – موارد مصرف و عوارض داروی «فلیبانسرین»

 

درمان کاهش میل جنسی

بازبینی چند بررسی تازه نشان می‌دهد اگر میل جنسی زن به حدی کاهش یافته باشد

که باعث ناراحتی او شده یا این موضوع با اشکال در روابط زناشویی همراه باشد،

دارویی که اصطلاحا «ویاگرای زنانه» خوانده می‌شود، ممکن است به او کمک کند.

 

داروی فلیبانسرین با نام تجاری Addyi به شکل یک قرص صورتی رنگ که در سال ۲۰۱۵ به‌وسیله سازمان غذا و داروی آمریکا تایید شد

می‌تواند میل، برانگیختگی، لغزنده‌سازی، ارگاسم، ارضا و درد جنسی را در زنان پس از سن یائسگی بهبود بخشد.

البته به گفته دکتر مایکل کریچمن، سرپرست پژوهش اخیر، این دارو ممکن است علاج فراگیری برای میل جنسی پایین زنان نباشد.

 

او می‌گوید: «بهداشت و بهزیستی جنسی، موضوعی چندعاملی است. به همین دلیل چندان ناشایع نیست که زنان بیش از یک مشکل یا شکایت جنسی داشته باشند.»

کریچمن که مدیر اجرایی مرکز سلامت جنسی کالیفرنیای جنوبی است، یادآور می‌شود:

«میل جنسی پایین می‌تواند برای زن مشکل‌آفرین باشد و بر عزت‌نفس و زندگی جنسی او تاثیر بگذارد، اما درمان‌های ایمن و موثری برای آن وجود دارد.»

به گفته او، برای اغلب زنان درمان پزشکی تنها یک جنبه بهبود مشکلشان است.

او می‌افزاید: «ترکیبی از مداخلات پزشکی و روان‌شناختی ممکن است به زن کمک کند سرزندگی جنسی‌اش را بازیابد، بنابراین مجبور نیست در سکوت رنج ببرد. زنان نباید از جستجوی درمان برای مشکلات جنسی‌شان شرمنده یا نگران باشند.»

 

پژوهشگران در این بررسی داده‌های مربوط به ۲۳۰۰ زن در سنین پیش از یائسگی را گردآوری کردند که در ۳ بررسی ۲۴ هفته‌ای شرکت کرده بودند. در این ۳ بررسی داروی فلیبانسرین با یک دارونمای بی‌اثر مقایسه شده بود. همه زنان مورد بررسی دچار اختلال کاهش میل جنسی بودند، به این معنا که میل جنسی‌شان به حدی پایین بود که باعث آزارشان شده بود یا اثر منفی روی روابط زناشویی‌شان گذاشته بود.

 

تاثیر دارو بر این زنان با استفاده از «شاخص کارکرد جنسی زنانه» اندازه‌گیری شد.

برای تعیین میزان این شاخص از زنان خواسته می‌شود درباره وضعیت میل، برانگیختگی، لغزنده‌سازی، ارگاسم، ارضا و درد جنسی‌شان گزارش دهند.

زنانی که روزانه قرص فلیبانسرین مصرف می‌کردند، بهبود قابل‌توجهی را در میل جنسی‌شان و سایر مواردی که با این شاخص ارزیابی می‌شود،

گزارش کردند. گرچه دقیقا معلوم نیست این دارو چگونه عمل می‌کند، اما به نظر می‌رسد یک ناقل عصبی شیمیایی در مغز به نام سروتونین را تغییر می‌دهد که بر خلق‌وخو و بسیاری از کارکردهای دیگر بدنی تاثیر می‌گذارد.

 

سازمان غذا و داروی آمریکا در حال حاضر استفاده از این دارو را برای بهبود میل جنسی زنانی که در حدود زمان یائسه شدن قرار دارند، تایید کرده،

نه زنانی که در سنین پس از یائسگی قرار دارند. شایع‌ترین عارضه جانبی این دارو خواب‌آلودگی و سیاهی رفتن چشم‌هاست،

اما از آنجایی که این دارو قبل از زمان خواب مصرف می‌شود، این آثار معمولا آزاردهنده نیستند.

سایر آثار جانبی شامل تهوع، خستگی، بی‌خوابی و دهان خشک است.

 

توجه داشته باشید همه بررسی‌هایی که در این تحقیق بازبینی شدند، با حمایت مالی شرکت سازنده فلیبانسرین انجام شده‌اند

و نتایج این تحقیق در اجلاس سالانه انجمن اورولوژی آمریکا منتشر شده است.

یافته‌های همه تحقیقاتی که در اجلاس‌های علمی ارائه می‌شوند را تا زمانی که در مجله‌ای معتبر با بازبینی کارشناسان مستقل منتشر شوند، باید مقدماتی شمرد.

 

یک متخصص دیگر معتقد است فقط دارو نمی‌تواند مشکلات واقعی مربوط به کاهش میل جنس زنان را حل کند.

دکتر الیزابت کاوالر، متخصص اورولوژی در بیمارستان لنوکس هیل در نیویورک در این ‌باره می‌گوید: «پاسخ مشکلات را نباید فقط در مصرف یک قرص جستجو کرد.»

 

اما چه جنبه‌های دیگری را باید موردتوجه قرار داد؟ کاوالر می‌گوید:

«باید به موضوع رابطه عاطفی و صمیمیت، رژیم غذایی سالم، داشتن تصویر ذهنی درست از بدن (بدن‌انگاره خوب) و همه موارد دیگری که باعث می‌شود فرد از زندگی‌اش راضی باشد، توجه داشت.»

البته منظور او این نیست که نباید این قرص را برای درمان زن دارای کمبود میل جنسی امتحان کرد،

بلکه منظور او این است که باید سایر عوامل موثر در داشتن یک رابطه زناشویی موفق را هم در نظر داشت.

 

اما فلیبانسرین چطور عمل می‌کند؟

پاسخ این است که ناقل‌های عصبی گوناگون، هورمون‌های جنسی و هورمون‌های دیگر می‌توانند آثار تحریکی یا مهاری بر پاسخ جنسی داشته باشند.

 

میان مواد ناقل عصبی در مغز، دوپامین و نوراپی‌نفرین اثر تحریکی و سروتونین اثر مهاری بر پاسخ جنسی دارد.

تعادل میان این سیستم‌ها برای پاسخ جنسی طبیعی مهم است. فلیبانسرین با تغییراتی که در فعالیت سروتونین و دوپامین در مناطق معین مغز ایجاد می‌کند،

احتمال تعادل میان این سیستم‌های ناقل عصبی موثر در تنظیم پاسخ جنسی را بهبود می‌بخشد.

 

منبع: هفته نامه سلامت

 

 

فلیبانسرین به صورت دهانی و هر شبانه‌روز یک بار موقع خواب مصرف می‌شود و برای زنان در دوران پیش از یائسگی، که به کمبود میل جنسی و اضطراب ناشی از آن دچار می‌شوند، تجویز می‌شود

 

درمان اختلالات جنسی زنانه

 

دارویی که با نام مصطلح ویاگرای زنانه در بازار به فروش می رسد، در واقع چیزی جز داروی «فلیبانسرین» نیست.

فلیبانسرین دارویی با مجوز سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) است که البته هنوز هم اجازه تبلیغات گسترده برای آن در کشورهای اروپایی و آمریکایی وجود ندارد.

 

داروی ویاگرا در سال ۲۰۰۴ برای درمان اختلال نعوظ در مردان پا به بازار دارو گذاشت و چندان طولی نکشید که

طرفداران بسیار زیادی هم بین مردانی که از اختلال نعوظ و ناتوانی جنسی ناشی از آن رنج می بردند، پیدا کرد.

حدود ۸ سال بعد از تولید ویاگرای مردانه، داروی جدیدی با نام مصطلح ویاگرای زنانه که فرمولی تقریبا مشابه با داروی قبلی داشت، وارد بازار شد

که اما و اگرهای فراوانی هم با خود به همراه آورد. خیلی از افراد دوست دارند بدانند که ویاگرا به چه صورت و با چه عملکردی باعث پیشگیری اختلال نعوظ و ناتوانی جنسی ناشی از آن در مردان می شود.

واقعیت این است که ویاگرا با بلوک کردن نوعی آنزیم خاص که باعث پیشگیری از جریان مناسب خون می شود، می تواند مشکل اختلال نعوظ در آقایان را برطرف کند.

به عبارت ساده تر، مصرف ویاگرا با افزایش گردش خون و خونرسانی به اندام های جنسی باعث ایجاد و حفظ مطلوب نعوظ خواهد شد.

این در حالی است که مشکلات جنسی خانم ها چیزی ورای ابتلا به اختلال های اینچنینی مردانه است.

دارویی که با نام مصطلح ویاگرای زنانه در بازار به فروش می رسد، در واقع چیزی جز داروی «فلیبانسرین» نیست.

فلیبانسرین دارویی با مجوز سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) است که البته هنوز هم اجازه تبلیغات گسترده برای آن در کشورهای اروپایی و آمریکایی وجود ندارد.

این دارو تنها در برخی از کشورهای جهان سوم که منع تبلیغات دارویی چندانی در آنها وجود ندارد به صورت گسترده و اغراق آمیز تبلیغ می شود

و توقع زیادی در اذهان عمومی ایجاد می کند. این در حالی است که نوع اختلال های جنسی در خانم ها به گونه ای نیست

که تنها بتوان با مصرف یک داروی خاص از پس آن برآمد.

به عبارت ساده تر، این داروی زنانه تنها زمانی موثر است که خانم ها از هیچ گونه مشکل جسمی خاص، روانی و عاطفی در زندگی زناشویی خود رنج نبرند و اختلال های جنسی آنها تنها محدود به خونرسانی به اندام های جنسی آنها، مخصوصا کلیتوریس شان شود.

فلیبانسرین گاهی می تواند با افزایش خونرسانی به کلیتوریس خانم ها، افزایش ترشحات واژن و شل کردن عضلات آن، تحریک آنها و رسیدن به ارگاسم شان را ساده تر کند.

 

اختلالات جنسی زنان به ۶ گروه تقسیم بندی می شود

 

دکتر محمدرضا صفری نژاد، رییس انجمن علمی سلامت خانواده و درمانگر اختلالات جنسی در گفتگویی درباره اختلال های جنسی زنانه و راه های درمان دارویی آنها گفت:

«اختلال های جنسی در خانم ها به ۶ گروه تقسیم بندی می شوند؛

اختلال برانگیختگی، اختلال در میل جنسی، اختلال در رسیدن به ارگاسم، اختلال در لوبریکیشن (مرطوب شدن واژن)، اختلال جنسی درد و اختلال در ارضای جنسی.

ما برای درمان اختلال های جنسی در خانم ها، باید بدانیم که آنها از کدام نوع اختلال جنسی رنج می برند تا با رفع ریشه مشکل، درمان بهتری داشته باشیم.»

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران ضمن اشاره به اینکه خانم ها، برخلاف آقایان، تنها نیاز به تحریک جسمانی و فیزیکی برای برقراری رابطه زناشویی و رسیدن به اوج لذت جنسی ندارند، تاکید کرد:

«مسائل روانی و عاطفی در برقراری یک رابطه زناشویی برای خانم ها، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. یعنی اگر خانمی نتواند از نظر روانی و عاطفی، رابطه مناسبی با همسرش برقرار کند یا همسر او نتواند نیازهای روانی و عاطفی خانم را تامین کند، به طور حتم استفاده از هیچ دارویی برای بهبود رابطه زناشویی او، مفید و موثر نخواهد بود.»

این جراح و متخصص کلیه و مجاری ادراری خاطرنشان کرد که

بیش از ۸۰ درصد آقایان، حدود ۲ دقیقه پس از دخول به انزال می رسند و برای رسیدن به این انزال به هیچ گونه تحریک شدید قبلی یا تامین آرامش روانی و عاطفی، نیاز ندارند. این در حالی است که انزال خانم ها به این آسانی ها صورت نمی گیرد.

وی صحبت های خود را اینطور ادامه داد: «خانم ها برای رسیدن به انزال، علاوه بر آرامش روانی و عاطفی به حداقل ۱۰ تا ۲۰ دقیقه تحریک کافی و مناسب هم نیاز دارند. از این رو، ما نمی توانیم صرفا با تجویز یک داروی خاص، چرخه اختلال جنسی را در آنها درمان کنیم.»

بر اساس اعلام هلث دی نیوز هم اگر دلیل اولیه ابتلا به اختلال جنسی در خانمی تشخیص داده و درمان نشود، اگر زن و مرد نسبت به فیزیولوژی بدن و اندام های جنسی یکدیگر آگاهی کافی نداشته باشند یا اگر منشأ درد و به ارگاسم نرسیدن در خانم ها شناسایی نشود، زن ها میل جنسی خود را به مرور زمان و با احساس اینکه تنها تبدیل به وسیله ای برای ارضای میل جنسی همسرشان شده اند، از دست می دهند.»

 

 

موارد منع مصرف فلیبانسرین

اگر به هر دلیلی در حال مصرف ویاگرای زنانه هستید و دچار علائم زیر شدید، بلافاصله استفاده از این دارو را قطع و سریعا به یک مرکز درمانی مراجعه کنید:

 

* علائم سکته قلبی مانند فشار شدید قفسه سینه، تهوع، تعریق و درد شدید کتف و شانه و تغییرهای ناگهانی در بینایی یا از دست دادن ناگهانی قدرت دید

* تحریک دردناک یا باقی ماندن بیش از ۴ ساعت در حالت تحریک

* وزوز گوش

* اختلال در ضربان قلب

* درد دست، زانو و پاها

* تنگی نفس

* گُر گرفتگی

* سردرد

* دردهای عضلانی

 

 

منبع : سیمرغ