*** توجه : این مطلب حاوی تصاویر ناراحت کننده میباشد ***
سقط (به انگلیسی: Abortion) به معنی از دست رفتن محصول حاملگی (جنین یا رویان) قبل از هفته ۲۰ بارداری است ولی پزشکان بیشتر از این اصطلاحات برای توصیف هر نوع ختم حاملگی در سهماهه اول بارداری استفاده میکنند.
سقط جنین، به معنای پایان یافتن بارداری در هر مرحلهای است که زندگی نوزاد در جریان است، اگرچه غالباً به لحاظ فنی و تخصصی، خاتمه یافتن بارداری به واسطهٔ جراحی یا خارج کردن جنین یا رویان از رحم (پیش از آنکه قادر به ادامه حیات باشد) را سقط جنین میگویند. سقط جنین یا بصورت خود به خود رخ میدهد که به آن معمولاً سقط جنین غیرعمدی (ناخواسته) گفته میشود، یا میتواند عامدانه باشد. اصطلاح سقط جنین اغلب به سقط جنین خودخواسته اطلاق میشود.
واژه سقط (Abortion) که برای بسیاری از بیماران تصور منفی ایجاد میکند، به تدریج جای خود را به کلمه عدم موفقیت در بارداری (Miscarriage) میدهد.
در کشورهای توسعه یافته، مدت مدیدی است که سقط جنین خود خواسته و قانونی به لحاظ پزشکی از امنترین فرایندها محسوب میشود با این حال سقط جنین ناسالم (که توسط فرد، بدون آموزش مناسب و یا خارج از محیطهای پزشکی انجام میشود) سالانه حدود ۷۰ هزار مرگ مادر و ۵ میلیون معلول، در سطح جهان به جا میگذارد. سالانه حدود ۴۲ میلیون سقط جنین انجام میشود که تخمین زده شدهاست که ۲۰ میلیون از آنها به شکلی ناسالم انجام شدهاست.چهل درصد زنان حاملهٔ جهان از داشتن امکانات درمانی و حق انتخاب برای سقط جنین محروم هستند. سقط جنین عمدی (خواسته) دارای سابقهٔ تاریخی طولانی است و توسط روشهای مختلفی چون سقطکنندههای گیاهی، استفاده از ابزار تیز، آسیب جسمانی، و دیگر روشهای سنتی انجام میشده است. علم پزشکی معاصر با بهرهگیری از داروها و روشهای جراحی، سقط جنین را راحت کردهاست. قانونی بودن، همهگیر بودن، وضعیت فرهنگی، و وضعیت مذهبی در نوع نگاه به سقط جنین، تفاوت قابل ملاحظهای ایجاد میکند. در بسیاری از نقاط جهان، بحثهای جنجالی بر سرِ قانونی و اخلاقی بودن، سقط جنین وجود دارد. از آنجایی که دسترسی به آموزش و خدمات تنظیم خانواده برای پیشگیری از بارداری در سراسر جهان، در حال افزایش است، سقط جنین به طور گستردهای در حال کاهش است.
سقط جنین خود خواسته دارای سابقهٔ طولانیای میباشد و میتوان ردههایی از آن را در تمدنهای مختلفی چون چین در زمان شننونگ (۲۷۰۰ قبل از میلادی)، مصر باستان در زمان ابریهای پاپیروس (۱۵۵۰ قبل از میلاد) و امپراطوری روم در زمان جوونال (۲۰۰ قبل از میلاد) یافت. شواهد نشان میدهد که سقط جنین از طریق روشهایی چون گیاهان، ادوات تیز، استفاده از فشارهای شکمی و روشهای دیگر انجام میشدهاست. برخی از محققان پزشکی و مخالفان سقط جنین خاطر نشان میکنند که سوگند دانشجویان پزشکی در یونان باستان، آنها را از انجام سقط جنین منع میکردهاست با این حال دستهای دیگر از پژوهشگران با این تفسیر مخالفاندمتون پزشکی مربوط به طب بقراط، حاوی شرح روشهای نافرجام و یادداشتهایی مربوط به خطرات ناشی از سقط جنینِ ناامن است. در مسیحیت، پاپ (۹۰-۱۵۸۵) به عنوان اولین پاپ اشاره کرد که سقط جنین بدون در نظر گرفتن اینکه در چه مرحلهای از حاملگی باشد، قتل محسوب میشود. کلیسا قبلاً بر سر اینکه آیا سقط جنین قتل محسوب میشود یا نه، مجزا شده بود و مخالفت با سقط جنین تا قرن ۱۹، به طور سرسختانهای ادامه داشت. سقط جنین در اسلام تا زمانی مجاز است که به اعتقاد مسلمانان روح در جنین دمیده نشده باشد. در زمانِ دمیده شدن روح در جنین، بین متکلمان اختلاف وجود دارد، عدهای معتقدند این زمان ۴۰ روز بعد از لقاح است و عدهای دیگر این زمان را ۱۲۰ روز بعد از لقاح در نظر گرفتهاند.با این حال سقط جنین عمدتاً در مناطق اسلامی با اعتقاد بالا همچون محدودهٔ خاومیانه و شمال آفریقا، بهشدت محدود میشود و یا اینکه ممنوع است. پیشرفت تکنیکهای سقط جنین در اروپا و آمریکا، از قرن ۱۷میلادی آغاز شد. با این وجود، محافظهکاری اغلب پزشکان در رابطه با مسایل جنسی، از گسترش وسیع تکنیکهای امن سقط جنین جلوگیری به عمل آورد. برخی پزشکان به تبلیغ خدمات خود دست زدند و فعالیتهای آنان تا قرن ۱۹ یعنی زمانی که سقط جنین هم در آمریکا و هم در بریتانیا ممنوع شد، تحت کنترل و نظارت گسترده قرار نداشت.گروههای مرتبط با کلیسا و نیز پزشکان در جنبشهای ضدِ سقطِ جنین شدیداً تاثیرگذار بودهاند. در آمریکا، تا حدود ۱۹۳۰سقط جنین از زایمان به مراتب خطرناکتر بود، در این زمان بهبود فزاینده شیوههای سقط جنین نسبت به زایمان، موجب امنتر شدن سقط جنین میشد. اتحاد جماهیر شوروی (۱۹۱۹)، ایسلند (۱۹۳۵) و سوئد (۱۹۳۸) از اولین کشورهایی بودند که برخی یا همه اشکال سقط جنین را قانونی کردنددر آلمانِ نازیِ ۱۹۳۵، قانونی تصویب شد که به موجب آن سقط جنین برای کسانی که “به طور ارثی بیمار” تلقی میشدند، مجاز شمرده میشد، در حالیکه زنانی که به نژاد آلمان تعلق داشتند، به ویژه، از سقط جنین منع میشدند
انواع
فهرست سرفصل ها
سقط جنین عمدی (خودخواسته)
هرسال در جهان حدود ۲۰۵ میلیون بارداری اتفاق میافتد. بیش از یک سوم آنها ناخواسته هستند و در حدود یک پنجم به سقط جنین عمدی ختم میشوند. بیشتر سقطها ناشی از بارداریهای ناخواسته میباشند. یک بارداری میتواند به طور خودخواسته به شیوههای گوناگون به سقط جنین بیانجامد. شیوهٔ انتخاب شده معمولاً به سن رویان یا جنین وابستهاست، که اندازهاش در جریان بارداری رشد میکند. همچنین ممکن است روشهای ویژهای با توجه به قانون، دسترس پذیری در منطقه، و ترجیح پزشک یا بیمار انتخاب گردد. دلایل انجام سقطهای عمدی:
- درمانی سقط در پزشکی هنگامی درمانی گفته میشود که برای حفظ جان زن باردار، پیشگیری از آسیب به سلامت جسمی یا روحیِ زن، دلالت نشانهها بر بالا بودن احتمال ابتلای جنین به بیماری یا مرگ پیشرس یا معلولیت، یا کاهش انتخابی تعداد جنینها به منظور پایین آوردن احتمال خطر برای سلامت جنین در بارداریهای چندگانه انجام شود.
- انتخابی سقط انتخابی یا داوطلبانه سقطی است که بنا به خواستِ زن به دلایل غیرپزشکی به دست خود و یا دیگری انجام شده باشد.
سقط جنین غیرعمدی (ناخواسته)
سقط جنین ناخواسته یا غیرعمدی، خروج ناخواسته رویان یا جنین پیش از هفتهٔ بیستم تا بیست و دوم بارداری است∗. چنانچه بارداری پیش از سی و هفت هفته خاتمه یابد و منجر به تولد نوزادی زنده گردد، “تولد زودرس”∗ یا “پیش از موعد”∗ تلقی میشود. جنینی که پس از حیات یافتن، در رحم و یا در زمان وضع حمل بمیرد، عموماً با اصطلاح “جنین مرده به دنیا آمد”∗ شناخته میشود. تولد پیش از موعد و زایمانِ جنین مرده، عموماً سقط جنین تلقی نمیشوند، اگرچه استفاده از این اصطلاحات گاهی با یکدیگر همپوشانی پیدا میکند. تنها۳۰ تا ۵۰ ٪ از لقاحها، سهماهه اول را با موفقیت پشت سر میگذارند، حجم قابل توجهی از آن دسته از لقاحها که به ثمر نمیرسند، پیش از آنکه زن از عمل لقاح مطلع شده باشد، از بین میروند و بسیاری از بارداریها پیش از آنکه پزشکان توانایی تشخیص رویان را داشته باشند خاتمه مییابند. در بررسی از حداقل ۵۰ ٪ از بارداریهای زود خاتمه یافته، شایعترین دلیل سقط جنینِ غیرعمدی در طول سهماهه اول بارداری، اختلالات کروموزومی است از جمله سایر دلایل میتوان به بیماریهای عروقی (همچون لوپوس)، دیابت، سایر مشکلات هورمونی، عفونت و اختلالات رحمی اشاره کرد. بالا رفتن سن مادری و سابقه بیمار در سقط غیرعمدی جنین، به عنوان دو عامل اساسی مرتبط با افزایشِ ریسکِ سقطِ غیرعمدی شناخته میشوند. سقط جنین غیرعمدی، همچنین ممکن است در نتیجه تروما یا ضربه اتفاقی نیز رخ دهد.
ایمنی سقط جنین
خطرات بهداشتی سقط جنین بستگی به این دارد که آیا روش انجام، بدون خطر و یا غیربهداشتی است. سازمان جهانی بهداشت سقط جنین ناامن را روشی تعریف میکند که افراد غیر ماهر، با وسایل خطرناک و یا در مراکز غیر بهداشتی انجام میدهند. سقط جنینی که در کشورهای توسعه یافته مطابق با قوانین انجام میشود، جزو کم خطرترین عملهای پزشکی است. در ایالات متحده، خطر مرگ مادران از سقط جنین ۰٫۵۶ در هرصدهزار سقط جنین است و حدود ۱۲٫۵ بار امن تر از زایمان (۷٫۰۶ مرگ و میر مادران در هر صدهزار تولد زنده) میباشد. خطر مرگ و میر مرتبط با سقط جنین با افزایش سن حاملگی افزایش مییابد، اما هنوز پایینتر از زایمان در ۲۱ هفتگی حاملگی است.[۳۶][۳۷]
روشها
- آسپیراسیون خلاء∗ در سهماهه اول امنترین روش سقط جراحی است و میتواند در یک مطب مراقبتهای اولیه، کلینیک سقط جنین، یا بیمارستان انجام شود. عوارض نادر هستند و میتواند سوراخ شدگی رحم، عفونت لگن خاصره، ماندن جفت و نیاز به تخلیه مجدد باشد. آنتی بیوتیک پیشگیرانه (مانند داکسی سیکلین یا مترونیدازول) به طور معمول قبل از سقط جنین انتخابی داده میشود،چون اعتقاد بر این است که به طور قابل ملاحظهای خطر عفونت پس از عمل رحم را کاهش میدهد. عوارض پس از سقط سهماهه دوم شبیه به عوارض افرادی است که بعد از سهماهه اول سقط میکنند و تا حدودی به روش انتخاب شده بستگی دارد.
- اتساع و تخلیه∗ بررسی کتابخانهای کوکران در سال ۲۰۰۸ نشان داد که اتساع و تخلیه از روشهای دیگر سقط در سهماهه دوم امنتر بود
- سقط دارویی سقط دارویی با میفه پریستون و میزوپروستول پس از ۴۹ روز از سن حاملگی مؤثر است. در زنان تا ۶۳ روز پس از سن حاملگی استفاده شدهاست، البته با افزایش خطر عدم موفقیت (با نیاز به سقط جنین جراحی) سقط جنین دارویی به اندازه سقط جنین جراحی در سهماهه اول، امن است، اما همراه با درد بیشتر و موفقیت کمتر است. به بطور کلی، خطر عفونت رحم، به روش دارویی از سقط جراحی کمتر است هر چند در سال ۲۰۰۵ چهار مورد مرگ و میر پس از سقطهای دارویی، ناشی از عفونت با کلستریدیوم سوردلی گزارش شدهاست. پس از این، برخی از ارائه دهندگان سقط جنین استفاده از آنتی بیوتیک پیشگیرانه را همراه با سقط دارویی شروع کردهاند.
سقط جنین ناامن علت عمدهای از آسیب و مرگ در میان زنان در سراسر جهان است. اگر چه دادهها مبهم هستند، تخمین زده میشود که سالانه حدود ۲۰ میلیون سقط جنین نا امن انجام میشوند، که ۹۷ ٪ آن در کشورهای در حال توسعه رخ میدهد. نتیجه سقط جنین غیربهداشتی، سالانه حدود ۶۸۰۰۰ مرگ و میر و میلیونها آسیب است.اعتقاد بر این است که شرایط قانونی سقط جنین نقش عمدهای در میزان سقط جنین ناامن دارد.به عنوان مثال، در سال ۱۹۹۶ قانونی کردن سقط جنین در آفریقای جنوبی تأثیر مثبت و فوری، حدود ۹۰ درصد کاهش، در میزان عوارض مرتبط با سقط جنین، و مرگ و میر ناشی از سقط جنین داشت. سازمان بهداشت جهانی با تأکید بر قانونی کردن سقط جنین، آموزش پرسنل پزشکی، و حصول اطمینان از دسترسی به خدمات بهداشت باروری از رویکرد سلامت عمومی حمایت میکند.
فرضیه سرطان سینه
برخی مطالعات ارتباط بین سقط و سرطان سینه را نشان دادهاند. طرفداران ارتباط علیتی بین این دو معتقدند که وقفه در رشد طبیعی سینه در دوران بارداری سلولهای نابالغی را ایجاد میکند که بیشتر مستعد سرطان در سینهاست. با این حال، جامعه علمی پس از بررسی شواهد و تحقیقات دقیق نتیجه گرفتهاست که چنین ارتباطی وجود ندارد. نهادهای مهم پزشکی، از جمله سازمان بهداشت جهانی، مؤسسه ملی سرطان ایالات متحده، انجمن سرطان و… همه به این نتیجه رسیدند که سقط جنین، سرطان سینه ایجاد نمیکند.مفهوم یک ارتباط علیتی بین سقط جنین عمدی و سرطان سینهدر حال حاضر عمدتاً توسط گروههای طرفدار زندگی ترویج میشود.
بهداشت روانی
توافق کنونی علمی بر آن است که هیچ رابطه علت و معلولی بین سقط جنین و مشکلات سلامت روانی وجود ندارد. انجمن روانشناسی آمریکا بر اساس شواهد علمی موجود، به این نتیجه رسیدهاست که یک مرتبه سقط جنین تهدیدی برای بهداشت روانی زنان نیست، و مشکلات سلامت روانی در این زنان بعد از سقط در سهماهه اول بیشتر از مشکلات پس از حاملگی ناخواسته نیست. برخی مطالعات با نتیجهگیری فوق مخالف است، و معتقد است که افزایش قابل توجهی در مشکلات روحی و روانی پس از سقط وجود دارد. با این حال، این مطالعات به دلیل نادیده گرفتن سابقه اختلالات روانی، شدت یا عدم هرگونه از این اختلالات، یا انتخاب نادرست گروههای شاهد به دلیل نادیده گرفتن متغیرهای مداخله گر در آنها از سوی پژوهشگران و سازمانهای حرفهای مورد انتقاد قرارگرفتهاند.
میزان سقط جنین
تعداد سقط جنین انجام شده در سراسر جهان بین سالهای ۱۹۹۵ و ۲۰۰۳ از ۴۵ میلیون به ۴۱ میلیون نفر کاهش یافتهاست، که به معنی کاهش در میزان سقط جنین از ۳۵ به ۲۹ در هر ۱۰۰۰ زن است. بیشترین کاهش در کشورهای توسعه یافته با کاهشی از ۳۹ به ۲۶ در هر ۱۰۰۰ زن در مقایسه با کشورهای در حال توسعه، که کاهشی از ۳۴ به ۲۹ در هر ۱۰۰۰ زن رخ دادهاست. از مجموع حدود ۴۲ میلیون سقط جنین، ۲۲ میلیون ایمن رخ دادهاست و ۲۰ میلیون مخفیانه و غیربهداشتی است. به طور میانگین، فراوانی سقط جنین در کشورهای در حال توسعه (که در آن سقط جنین به طور کلی محدود است) به فراوانی در کشورهای توسعه یافته (که در آن سقط جنین به طور کلی بسیار کمتر محدود است) شباهت دارد.اندازهگیری میزان سقط جنین در مکانهایی که سقط جنین در آنها غیر قانونی هستند، بسیار دشوار است به عقیده مؤسسه گات ماچر و صندوق جمعیت سازمان ملل متحد، میزان سقط جنین در کشورهای در حال توسعه تا حد زیادی به علت عدم دسترسی به روشهای ضد بارداری مدرن میباشد؛ با فرض هیچ تغییری در قوانین سقط جنین، با دسترسی به روشهای ضد بارداری سالانه حدود ۲۵ میلیون سقط جنین کمتر رخ میدهد، از جمله تقریباً ۱۵ میلیون کمتر سقط جنین ناامن بروز سقط جنین عمدی بصورت منطقهای متفاوت است. برخی از کشورها، از جمله بلژیک (۱۱٫۲ از ۱۰۰ حاملگی شناخته شده) و هلند (۱۰٫۶ در ۱۰۰)، نسبت پایینی از سقط جنین عمدی داشتهاند. برخی دیگر مانند روسیه (۶۲٫۶ از ۱۰۰) رومانی (۶۳ از ۱۰۰) و ویتنام (۴۳٫۷ از ۱۰۰) نسبتی بالا داشتهاند (دادههای سه کشور اخیر کاملاً مجهول است). نسبت جهانی تخمین زده شده ۲۶ درصد بود، میزان جهانی — ۳۵ در هر ۱۰۰۰ زن.
- به تازگی یک پژوهش نشان داده است که میزان انجامِ سقطجنین در کشورهای مختلف، صرفنظر از اینکه در آنها سقطجنین امری قانونی است یا نه یکسان است. تفاوت عمده بین کشورهایی که سقط در آنها قانونی است و کشورهایی که سقط در آنها به شدت ممنوع است در این است که در کشورهای دستهٔ اول، سقطجنین در شرایطی از نظر پزشکی ایمن و بیخطر صورت میگیرد در حالیکه در کشورهای دستهٔ دوم که سقط امری غیرقانونی است معمولاً این عمل در شرایطی از نظر پزشکی ناایمن صورت میگیرد. این در حالیست که سالانه دهها هزار زن، به دلیلِ دشواریها و مشکلاتِ ناشی از سقطهای انجامشده به روشِ ناایمن و غیربهداشتی جان خود را از دست میدهند.
- میزان انجام سقطجنین با میزان دسترسی به روشهای کنترلِ بارداریِ کارآمد «همبستگی» دارد، به شکلی که هرچه در کشوری ابزارهای کنترل بارداری کمتر در دسترس باشد، میزانِ انجام سقطجنین بالاتر است. همانطور که در یک مقاله عنوان شده است، “سریعترین راه برای کاهشِ میزانِ سقطجنین، فراهمکردنِ ابزارهای پیشگیری از بارداریِ قابل اعتماد است.
- براساس آمار جهانی میزان شیوع سقط مکرر جنین 3 تا 4 درصد کل بارداری ها است. سقط مکرر علل مختلفی دارد که از جمله آنها می توان به عوامل ژنتیکی اشاره کرد که عامل بروز 5 تا 10 درصد سقط های مکرر و 60 تا 70 درصد کل سقط ها در جهان محسوب می شود.
سن حاملگی و روش آن
میزان سقط جنین به مرحله بارداری و روش انجام آن بستگی دارد. در سال ۲۰۰۳، مراکز کنترل و پیشگیری بیماری (CDC) گزارش کرد که ۲۶ ٪ از سقط جنینها در حاملگی کمتر از ۶ هفته، ۱۸ درصد در ۷ هفته، ۱۵ درصد در ۸ هفته، ۴٫۱ درصد در ۱۶ … تا۲۰ هفته و ۱٫۴ ٪ در بیش از ۲۱ هفته رخ دادهاست. ۹۰٫۹ ٪ از سقطها از طریق “کورتاژ” (مکش- آسپیراسیون، اتساع و کورتاژ، اتساع و تخلیه)، ۷٫۷ ٪ بوسیله دارو (میفه پریستون)، ۰٫۴ ٪ با “تزریق داخل رحمی” (محلول نمکی یا پروستاگلندین)، و ۱٫۰ ٪ از طریق “روشهای دیگر” (از جمله سزارین و هیسترکتومی) انجام شدهاست.طبق نظر CDC، با توجه به مشکلات جمعآوری اطلاعات، دادهها باید بصورت تجربی مشاهده گردند و برخی از مرگ و میرهای جنین در بیش از ۲۰ هفتگی ممکن است مرگ و میر طبیعی باشند که به خاطر خارج نمودن جنین با همان روش سقط جنین عمدی به اشتباه تحت عنوان سقط جنین گزارش شدهاند. مؤسسه گات ماچر ۲۲۰۰ مورد اتساع کامل و تخلیه مکشی را طی سال ۲۰۰۰ در ایالات متحده برآورد کردهاست، این تعداد ۰٫۱۷ ٪ از تعداد کل سقط جنین انجام شده در آن سال است. به طور مشابه در انگلستان و ولز در سال ۲۰۰۶، ۸۹ درصد از سقطها در ۱۲ هفتگی یا کمتر از آن، ۹ درصد بین ۱۳ تا ۱۹ هفتگی، و ۱٫۵ ٪ در بیش از ۲۰ هفتگی بارداری انجام شدهاست. ۶۴ ٪ از سقطهای گزارش شده به روش دمیدن هوا، ۶ درصد توسط E & D، و ۳۰ ٪ دارویی بود.
عوامل شخصی و اجتماعی
مطالعهای که در سال ۱۹۹۸ در ۲۷ کشور درباره دلایل زنان برای خاتمه بارداری انجام شد نشان داد شایعترین دلیل زنان برای سقط جنین، به تعویق انداختن بچه دار شدن به زمان مناسب تر و یا تمرکز قوا و منابع بر روی کودکان موجود بود. شایعترین دلایل عوامل اجتماعی – اقتصادی بودند مانند ناتوانی در پرداخت هزینه کودک از جمله هزینههای مستقیم برای تربیت فرزند و یا از دست دادن درآمد هنگام مراقبت از فرزند، عدم حمایت از سوی پدر، عدم توانایی مالی برای داشتن کودکان اضافی، تمایل به ارائه تحصیل برای کودکان موجود، اختلال در تحصیل، مشکلات رابطه با شوهر و ذکر این که او بیش از حد جوان و بیکار است. مطالعهای در سال ۲۰۰۴ که در آن زنان آمریکایی در کلینیکی پرسشنامهای را پاسخ دادند نتایج مشابهی داشت. بررسی سال ۱۹۹۸ خطر برای سلامت مادران را دلیل اصلی با نسبت ۵-۱۰ درصد در هفت کشور و ۲۰-۳۸ ٪ در سه کشور (کنیا، بنگلادش و هند) عنوان کرد.در گزارش ۱۹۹۷ ایالات متحده، سلامت مادران “مهمترین دلیل” ۳٪ از زنان و نگرانی از سلامت جنین دلیل ۳٪ دیگر عنوان شد. در سال ۲۰۰۴ در نظر سنجی در آمریکا ۱٪ از زنانی که سقط جنین داشتند در نتیجه تجاوز باردار شده بودند و ۰٫۵ ٪ در اثر زنای با محارم. مطالعهای در سال ۲۰۰۲ در آمریکا به این نتیجه رسید که ۵۴ ٪ از زنانی که سقط جنین داشتند هنگام باردار شدن از یکی از روشهای ضد بارداری استفاه میکردند در حالیکه ۴۶ ٪ از این روشها استفاده نمیکردند. ۴۹ ٪ از افراد از کاندوم، استفاده ناپایدار و ۷۶ ٪ از آنها قرص ضد حاملگی خوراکی ترکیبی مصرف کرده بودند؛ ۴۲ ٪ از کسانی که کاندوم استفاده کرده بودند عدم موفقیت را در نتیجه لغزش و یا پارگی عنوان کردند. مؤسسه گات ماچر تخمین زدهاست که “اکثر سقط جنینها را در ایالات متحده زنان اقلیتها انجام میدهند “چون زنان اقلیت “میزان بسیار بالاتری از بارداری ناخواسته دارند. برخی از سقط جنینها در نتیجه فشارهای اجتماعی است. از جمله ندادن حق به افراد معلول برای داشتن فرزند، اولویت برای کودکانی از جنس خاص، تقبیح مادران مجرد، حمایت اقتصادی ناکافی از خانوادهها، عدم دسترسی یا نفی روشهای پیشگیری از بارداری یا تلاش در جهت کنترل جمعیت (مانند سیاست تک فرزندی در چین). گاهی اوقات این عوامل میتواند به سقط جنین اجباری و یا سقط جنین جنس انتخابی منجر شود.
رابطهٔ سقط جنین و بزهکاری
به دنبال قانونیشدن سقطجنین در ایالات متحده در اوایل دههٔ ۱۹۷۰، میزانِ بزهکاری در این کشور به طور ناگهانی و جدی کاهش یافت. این کاهش در حولوحوش سال ۱۹۹۰ ظاهر شد، یعنی ۱۷ سال پس از قانونیشدن سقطجنین در این کشور. البته اینکه کودکانِ ناخواسته، غالباً تبدیل به بزرگسالانی ناتوان [و در نتیجه غالباً مشکلدار و مشکلساز] میشوند از مدتها قبل شناخته شده بود. با اینکه وجود «همبستگی» بین دو «متغیر»، لزوماً نشاندهندهٔ «رابطهٔ علی» بین آن دو نیست اما برخی دانشمدان علوم اجتماعی، با تحلیل آماری حجمِ بالایی از دادهها به این نتیجه رسیدهاند که در دسترس بودن امکانِ سقطجنین، فاکتور مهمی در کاهشِ متعاقب در میزانِ بزهکاری بوده است
سقط جنین ناامن (غیر بهداشتی)
گاهی اوقات زنان برای خاتمه دادن به دورهٔ بارداری خود به شیوههای ناامن متوسل میشوند، به خصوص زمانی که عمل سقط جنین، محدودیت قانونی نیز بههمراه داشته باشد. حدود یک مورد از هشت مرگ و میر مرتبط با حاملگی، در سراسر جهان، به سقط جنین ناامن مربوط میشود. تعریف سازمان بهداشت جهانی(WHO) از سقط جنین ناامن “روش انجام عمل سقط جنین توسط افراد فاقد مهارتهای لازم ویا انجام این عمل در محیطهایی با حداقل استانداردهای پزشکی و یا دارا بودن هر دو این شرایط “است.سقط جنین ناامن ممکن است از طریق خود زن یا توسط فرد دیگری بدون آموزشهای پزشکی، و یا توسط عامل حرفهای در محیطی با شرایطی زیر استانداردهای لازم انجام بگیرد. قانونی بودن سقط جنین یکی از عوامل اصلی ایمنی آن است. محدودیتهای قانونی مربوط به سقط جنین با نرخ بالایی از سقط جنینهای ناامن همراه است. علاوه براین، عدم دسترسی به راههای امن و مؤثر پیشگیری از بارداری، منجر به سقط جنین ناامن میشود. برآورد شدهاست که اگر برنامههای مربوط به تنظیم خانواده و خدمات بهداشتی، در سطح جهانی، به راحتی قابل دسترس خانوادهها باشد، بروز سقط جنین ناامن میتواند ۷۳ درصد کاهش یابد، بدون آنکه تغییری در محدویتهای قانونی مربوط به سقط جنین ایجاد شود. چهل درصد زنان جهان قادرند به امکانات درمانی و انتخابی سقط جنین در دوره حاملگی دسترسی پیدا کنند.در حالی که به ندرت در سقط جنین امن مرگ و میر یافت میشود،۷۰۰۰۰ مرگ و میر و ۵ میلیون معلولیت در هر سال، نتیجه سقط جنین ناامن است.عواقب مربوط به سقط جنین در حدود ۱۲ درصد مرگ مادران در آسیا، ۲۵ درصد در آمریکای لاتین و ۱۳ درصد در کشورهای جنوب صحرای آفریقا، محاسبه شدهاست.تخمین زده شدهاست که حدود ۲۴ میلیون زن دچار ناباروری ثانویهٔ ناشی از سقط جنین ناامن میشوند.اگر چه نرخ جهانی سقط جنین از ۶/۴۵ میلیون نفر در سال ۱۹۹۵ به ۶/۴۱ میلیون نفر در سال ۲۰۰۳ کاهش یافتهاست، با این حال روشهای ناامن همچنان ۴۸٪ کل روشهای سقط جنین انجام شده در سال ۲۰۰۳ را تشکیل میدادند.دسترسی به برنامههای تنظیم خانواده، آموزش بهداشت، و بهبود در مراقبتهای بهداشتی در طول و بعد از سقط جنین توصیه میشود تا به درستی به این پدیده رسیدگی شود.
قوانین جدید سقط جنین
در حال حاضر قوانین مربوط به سقطجنین متفاوت هستند. در سرتاسر جهان حساسیتهای مذهبی، اخلاقی و فرهنگی در تلاشاند تا قوانین سقط جنین را تحت تأثیر خود قرار دهند. حق زندگی، حق آزادی و حق باروری سالم موارد عمدهٔ حقوق بشری هستند که گاهی اوقات به عنوان توجیهی برای وجود یا عدم وجود قوانین سقط جنین استفاده میشوند. در حوزههای قضائی که سقط جنین قانونی است، قبل از سقط جنین میبایست الزاماتی رعایت شوند. این الزامات معمولاً وابسته به سن جنین میباشند، در این رابطه یکی از دورههای سهماههٔ بارداری مورد بررسی قرار میگیرد. در مواقع ضروری محدودیتهای بسیاری لغو میشوند. برخی از حوزههای قضائی، در مواردی اینچنینی، قبل از اعمال قانون باید برای مدتی در انتظار بمانند: جهت تکمیلشدن اطلاعات در رابطه با رشد جنین و یا تماس با پدر و مادر متقاضی جوانی که درخواست سقط جنین کردهاست. حوزههای قضائی دیگر ممکن است از زن، رضایت پدر جنین را مطالبه کنند. این گروه از دست اندرکاران، بیماران را از خطرات احتمالیای که در فرایند سقط جنین محتمل است، آگاه میکنند، و مقامات پزشکی هم تصدیق میکنند که سقط جنین یا با روش طبی انجام میگیرد یا الزامی احتماعی دارد. دیگر حوزههای قضایی به طور کامل سقط جنین را ممنوع کردهاند. با این حال، بسیاری، اما نه همه، در مواردی همچون تجاوز جنسی، زنای با محارم، و یا خطر حیات و سلامتی زن باردار، سقط جنین مجاز است. در کشورهایی که در آنها سقط جنین به طور کامل ممنوع شدهاست، مانند نیکاراگوئه، میتوان به افزایش مرگ مادران که به طور مستقیم یا غیر مستقیم ناشی از بارداری میباشد، اشاره کرد. در برخی از کشورها مانند بنگلادش که سقط جنین بهطور اسمی ممنوع شدهاست، همچنین ممکن است درمانگاهها سقط جنین را در قالب خدمات بهداشت و درمانی مربوط به مشکلات دورهٔ قاعدگی، انجام دهند در جاهایی که سقط جنین غیر قانونی است و یا اینکه انگ اجتماعی سنگینی به همراه دارد، زنان باردار ممکن به گردشگری پزشکی روی آورند و به کشورهایی سفر میکنند تا در آنجا بتوانند به بارداری خود خاتمه دهند. زنانی هم که قادر به سفر نسیتند به ناچار به ارائه دهندگان سقطهای غیر قانونی متوسل میشوند و یا اینکه خود تلاش میکنند تا به هر نحوی سقط جنین را انجام دهند.در کشورهایی که سقط جنین به طور کلی ممنوع نیست، خدمات پیشگیری از بارداری قابل دسترس میباشد و همچنین، گاهی اوقات در کشورهایی هم که سقط جنین در آنها ممنوع است، همچون شیلی، این خدمات دردسترس است.این موجب شدهاست تا چالشهایی در رابطه با ساخت اشکال خاصی از قرصهای ضد بارداری اضطراری که موجب سقط جنین میشود، را برای برخی از گروههای حامی زندگی به وجود آورد.
در ایران
مشاور دفتر سلامت خانواده وزارت بهداشت در روزنامه وطن امروز، در خرداد ۱۳۹۳ از وقوع روزانه هزار مورد سقط جنین در کشور خبر داد: ۱۵۰ تا ۳۵۰ هزار سقط جنین در طول سال اتفاق میافتد که از این میان ۱۲۰ هزار مورد اعلام کردهاند که فرزند نمیخواستهاند، ۱۰۰ هزار مورد بیمار بودهاند و ۲۰ تا ۳۶ درصد به دلیل مسائل اقتصادی رخ میدهد. محمد اسلامی مشاور فنی دفتر سلامت خانواده وزارت بهداشت با اشاره به سقطهای غیرقانونی در کشور اظهار داشت: ۱۵۰ تا ۳۵۰ هزار سقط جنین در طول سال داریم به طوری که روزانه هزار مورد سقط اتفاق میافتد. وی به دلایل سقط جنین در ایران اشاره کرد و افزود: افزایش سن زن، افزایش سن همسر، فاصله بارداری زیاد پس از ازدواج، بارداری برنامهریزی نشده و تمایل نداشتن به فرزندآوری از این دلایل است و اعتقادات مذهبی مهمترین مانع برای انجام سقط گزارش شدهاند. به گفته اسلامی، از ۲۲۰ هزار مورد در سال ۹۱، ۱۲۰ هزار مورد اعلام کردهاند که فرزند نمیخواستهاند، ۱۰۰ هزار مورد گفتهاند بیمار بودهاند، ۲۰ تا ۳۶ درصد به دلیل مسائل اقتصادی بوده و ۵ درصد به دلیل تداخل با تحصیل گزارش شده است. وی بیان داشت: سازمان پزشکی قانونی مجوز ۷ هزار سقط را صادر کرده است که ظرف سالهای گذشته اعطای مجوز ۸ تا ۱۰ درصد رشد داشته است.[۱۱۳]
عباس آمیان مدیرکل پزشک قانونی استان کرمان، با اشاره به قانون سقط درمانی مصوب مجلس شورای اسلامی به ایسنا (شهریور ۱۳۹۳) گفت، ماده واحدهٔ سقط درمانی با تشخیص قطعی سه پزشک متخصص و تأئید پزشکی قانونی مبنی بر بیماری جنین که به علت عقبافتادگی یا ناقصالخلقه بودن موجب حرج مادر است و یا بیماری مادر که با تهدید جانی مادر توأم باشد پیش از چهار ماه با رضایت زن مجاز به سقط است. وی ادامه داد، در غیر اینصورت متخلفان از اجرای مفاد این قانون به مجازاتهای مقرر در قانون مجازات اسلامی میشوند. مدیرکل پزشک قانونی استان کرمان یادآور شد، پارسال موارد ارجاعی سقط درمانی به ادارهکل پزشکی قانونی ۳۶۷ مورد بوده است که، نزدیک به ۱۶۷ مورد، منتج به صدور مجوز شدهاند.
شنیده میشود بیشتر مراجعهکنندگان دختران جوانی هستند که بدون اینکه خانوادهٔ آنها چیزی از این ارتباط بدانند مراجعه میکنند.
منبع : ویکیپدیا
یکی از زمان هایی که به هیچ وجه نباید دارویی گیاهی را بدون مشاوره با پزشک مصرف کرد، دوران بارداری است.یکی از اصول طبیعت درمانگران در پیشنهادهای گیاهی که برای بیماری های مختلف به بیماران می دهند این است که همه داروهای گیاهی کاملاً بی خطر نیستند و برای استفاده بیشتر و بهره از گیاهان باید ابتدا برخی از اطلاعات اساسی را درباره آن ها کسب کنیم. برخی گیاهان موجب سقط جنین و از دست دادن جنین می شوند و خانم های باردار باید مراقب باشند آنان را میل نکنند.
به عبارت دیگر اگرچه به خاطر این که ترکیبات مۆثر داروهای گیاهی نسبت به داروهای شیمیایی رقیق تر و در نتیجه اثرات جانبی آن ها کمتر است اما همچنان باید در استفاده از داروهای گیاهی با احتیاط عمل کرد.
این که فکر کنید همه داروهای گیاهی بی خطرند کاملا اشتباه است. استفاده از داروهای گیاهی در برخی موارد از جمله زمان بارداری می توانند خطرات جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. یکی از مهمترین آسیبهایی که استفاده از داروهای گیاهی بدون مشورت پزشک می تواند در دوران بارداری برای مادر ایجاد کند سقط جنین است. در میان گیاهان مختلف انواعی وجود دارند که می توانند با تحریک رحم و فعل و انفعالات مختلف در بدن موجبات سقط جنین را فراهم کند. دکتر رضا راست منش، دکترای تغذیه در مورد برخی از این گیاهان توضیح می دهد.
سقط جنین با خوردن این گیاهان
گیاهانی که باعث سقط جنین می شوند به دو دسته تقسیم می شوند دسته ای که در فرهنگ و سنت غذایی ما جای دارند و سالهاست که مورد استفاده قرار می گیرند و دسته دوم گیاهانی که چندان مصرفی ندارند و شاید حتی نام آنها هم به گوشتان نخورده باشد.
زرشک باعث انقباض رحم و سقط جنین می شود
هر گیاهی که شانس انقباض عضلات مختلف بدن را افزایش دهد می تواند سقط جنین را هم تحریک کند. در این میان بافت رحم عضلات مخطی دارد که تحریک را افزایش می دهد. البته این در صورتی است که زیاد مصرف شود. از جمله گیاهانی که به نظر می رسد سقط جنین را افزایش می دهند زرشک و ریشه آن است. میوه زرشک یکی از مواردی است که ابن سینا برای آن اثرات سقط آور قائل شده است. این میوه دارای آلکالوئیدها و همچنین ترکیبات فنلی از قبیل آنتوسیانین هاست. مشخص شده یکی از آلکالوئیدهای اصلی میوه زرشک، می تواند موجب انقباضات عضلانی صاف رحم شده و افزایش انقباض می تواند منجر به سقط شود.
* غذاهای مانده مخصوصاً غذاهای گوشتی برای زن آبستن بدترین سم هاست. خوردن موادی مثل کالباس، سوسیس، ژامبون و ساردین و سایر کنسروها و ماهی مانده به کلی ممنوع است.
* بانوان حامله چنانچه کرفس میل نمایند، ممکن است نوزادشان دچار ناراحتی های عصبی، مخصوصاً حملات شبه صرع گردد.
* بانوان باردار نباید سیاه دانه مصرف کنند زیرا قاعده آور و سقط کننده جنین است.
* خوردن جعفری برای زن آبستن جایز نیست.