امروزه مصرف قهوه و چای ( و دیگر مواد غذایی حاوی کافئین ) بسیار متداول است و مادران باردار نیز ممکن است در طی روز قهوه و چای مصرف نمایند. اما برخی تحقیقات اخیر حاکی از این امر هستند که مصرف کافئین در دوران بارداری میتواند سبب کند شدن رشد جنین شود .
[highlight] غذاهایی که می بایست در دوران بارداری از مصرف آن ها پرهیز نمود:[/highlight]

مصرف کافئین را محدود نمایید و بیش از ۳۰۰ میلی گرم کافئین در روز مصرف ننمایید. محتوای کافئین در نوشیدنی های مختلف به نوع برگ ها(مثل برگ چای) و یا نوع دانه های مورد استفاده (مثلا نوع دانه های کاکائو، قهوه و …) و نیز به نحوه ی آماده سازی نوشیدنی بستگی دارد. یک فنجان قهوه(حدود ۲۴۰ سی سی قهوه ) به طور میانگین حاوی ۱۵۰ میلی گرم کافئین است در حالی که یک لیوان چای سیاه معمولا حاوی ۸۰ میلی گرم کافئین می باشد. یک لیوان نوشابه حاوی نوشابه های کافئین دار به طور متوسط دارای ۳۰ تا ۶۰ میلی گرم کافئین می باشد. به یاد داشته باشید که شکلات نیز حاوی کافئین است و میزان کافئین یک قالب شکلات می تواند معادل یک چهارم یک فنجان قهوه باشد.

اخیرا مطالعه ای به بررسی ارتباط بین مصرف کافئین (از طریق قهوه و چای) با رشد جنین در هر یک از دوره های سه ماهه بارداری پرداخته است. در این مطالعه ۷۳۴۶ زن باردار شرکت داشتند .

میزان دریافت کافئین از طریق مصرف قهوه و چای (در سه ماهه اول و دوم و سوم بارداری) با استفاده از یک پرسشنامه سنجیده شد و رشد جنین به طور مکرر توسط اولترا سوند ارزیابی گردید.

نتایج این مطالعه نشان داد که هیچ ارتباطی بین دریافت کافئین با محیط دور سر و یا وزن جنین در هر یک از دوره های ۳ ماهه بارداری مشاهده نشد و این در حالی است که دریافت مقادیر زیاد کافئین با کاهش طول نا حیه فرق سر تا پایین کمر (در سه ماهه اول بارداری) و با کاهش طول استخوان ران ( در سه ماهه دوم و سوم بارداری) و با کاهش قد نوزاد (در هنگام تولد) همراه بود. در کل نتایج مطالعه نشان داد که دریافت بیش از ۶ واحد کافئین در روز در دوران بارداری با اختلال رشد قدی نوزادان همراه می باشد.

این مطالعه نشان داد که مصرف زیاد کافئین در مادران باردار می تواند اثر نامطلوبی بر رشد اسکلتی و قدی جنین داشته باشد. لذا توصیه می شود که مادران در دوران بارداری شان مصرف قهوه و چای و دیگر منابع حاوی کافئین را محدود نمایند .
[checklist][/checklist][highlight] کدام نوشیدنی حاوی ۲۰۰ میلی گرم کافئین است؟[/highlight]

مؤلفان این مطالعه یادآوری میکنند که ۲۰۰ میلی گرم کافئین، در دو فنجان قهوه موجود است. بنابر تحلیل های ارائه شده، خطر سقط جنین در میان زنانی که یک فنجان قهوه در روز مینوشند، ۴۰% افزایش مییابد، و چنانچه این میزان بیشتر از ۲ فنجان شود، این خطر دوبرابر خواهد شد. بنابراین مصرف کافئین ریسک بسیار بالای سقط جنین را با خود به همراه خواهد داشت، حتی مقادیر بسیار کم آن. مطمئناً این اثر به خاطر وجود کافئین است نه محتویات دیگر قهوه زیرا خطر بالای سقط جنین با مصرف نوشیدنی های دیگر حاوی کافئین، مانند چای نیز دیده شده است. خصوصاً اینکه این میزان کافئین یعنی ۲۰۰ میلی گرم در ۵ بطری سودا نیز وجود دارد. باید یادآوری کنیم که با وجود تمام این توضیحات و توجیهات، مرحلۀ فرضیات هنوز به پایان نرسیده است…

[highlight]کافئین زدایی و تنین زدایی چای[/highlight]

بنابراین بهتر است از ابتدای بارداری از هر گونه مصرف کافئین خودداری کنید. پس زنان باردار باید به شدت از مصرف قهوه، چای و انواع سوداها خودداری کنند یا مقدار مصرف شان را به طور جدی کاهش دهند. اما میتوان توصیه کرد که این زنان قهوۀ بدون کافئین بنوشند. و دربارۀ چای نیز با استفاده از یک ترفند ساده، میتوان کافئین موجود در آن را به روشی کاملاً طبیعی از بین برد. برای این کار کافیست، برگ های چای را به مدت یک دقیقه در مقدار کمی آب دم کنید، سپس این آب حاوی کافئین را دور بریزید و بگذارید برگ های چای مجدداً درون یک فنجان بزرگ آب دم بکشند. این کار را تنین زدایی مینامند.