دفتر شرکت شما چیزی بیشاز فضایی است که افراد در آن کار میکنند. درست مانند یک خانه ایدهآل، دفتر اداری شما باید فضایی راحت باشد که کارمندان و مشتریان از بودن در آن لذت ببرند.
این فضا باید الهامبخش باشد و خلاقیت و بهرهوری را افزایش دهد، ضمن اینکه بتواند فرهنگ شرکت شما را هم منعکس کند. برای اینکه کارمندان شما به بهترین شکل کار خود را انجام دهند، دفتر شما باید اتاقها و فضاهای مختلفی داشته باشد که نیازهای مختلف آنها را برآورده کند. البته این ریز فضاهای اداری برحسب انواع فضاهای اداری متفاوت هستند، ولی میتوان چند نمونه از این فضاها را تقریبا برای هر مدل فضای اداری کاربردی دانست. در این مطلب پساز معرفی انواع فضاهای اداری مرسوم، ریز فضاهای ساختمان اداری را که تقریبا میتوان در تمام این مدلها یافت، معرفی خواهیم کرد.
انواع فضاهای اداری
فهرست سرفصل ها
در دهههای اخیر، محیطهای اداری بهعنوان ستون اصلی توسعه و پیشرفت در سازمانها مطرح شدهاند. این محیطها، جايگاه مهمی را در بهبود عملکرد و افزایش کارایی سازمانها ایفا کرده و بهعنوان نقطه شروع برای تحولات و نوآوریهای مدیریتی معرفی شدهاند. محیطهای اداری، به عنوان پایهای برای هماهنگی و همکاری مؤثر تیمها و اعضا، برای رسیدن به اهداف استراتژیک و ارتقاء سطح ارتباطات داخلی و خارجی یک سازمان، نقش چشمگیری برعهده دارند.
ساختار انواع فضاهای اداری و ریز فضاهای اداری با توجه به نوآوریهای فناورانه و نیازمندیهای متغیر جامعه، در حال تغییر و تحول مستمری است. از این رو، توسعه و بهینهسازی محیطهای اداری میتواند بهعنوان یک استراتژی حیاتی در راستای دستیابی به اهداف سازمانها نقش بسیار مهمی ایفا نماید. در جدول زیر میتوانید یکی از دستهبندیهای رایج انواع فضاهای اداری را در جدول زیر میتوانید ببینید.
فضاهای اداری | تعریف | مزایا | معایب |
فضای اداری سنتی | این نوع فضا عمدتاً در دفاتر کار رسمی، دفاتر مهندسی یا ادارههای دولتی مشاهده میشود و شامل اتاقهای کار خصوصی، اتاق کنفرانس و فضاهای عمومی است. | استفاده افراد از حریم خصوصی
امنیت جو رسمی |
نیاز به فضای بزرگتر هزینههای نگهداری بیشتر |
فضای اداری مدرن | این فضاها به گونهای طراحی میشوند که توانایی ارتقاء خلاقیت، همکاری و نوآوری در میان کارکنان بهبود میبخشند. در این نوع فضاها معمولا از ترکیب دکوراسیون کلاسیک و اپن آفیس بهره میبرند و دارای مبلمان انعطافپذیر، نور طبیعی و دکوراسیون رنگی است. | طراحی و زیرساخت بهروز
جذب و نگهداری آسانتر نیروها تقویت فرهنگ همکاری |
حواسپرتی بیشتر
امنیت کمتر اطلاعات |
فضاهای کاری اشتراکی | یکی از جدیدترین انواع فضاهای اداری است که بهصورت مشترک توسط افراد مختلف یا شرکتهای متفاوت برای انجام فعالیتهای کاری استفاده میشود. در این نوع فضاها، افراد میتوانند بهصورت تنها یا در تعامل با دیگران بهصورت اشتراکی کار کنند. | قیمت مناسب
انعطافپذیری بالا امکان گسترش همکاری |
تمرکز دشوار
رقابت بالا امنیت پایین |
اپن آفیس | فضاهای کاری که بدون دیوار یا پارتیشن باشند یا دارای تعداد کمی دیوار و پارتیشن باشند، بهعنوان “اپن آفیس” شناخته میشوند. هدف از این نوع طراحی، ایجاد یک فضای کاری منعطف و بهرهوری بالا است. | برقراری ارتباط بهتر بین کارکنان
مقرون بهصرفه انعطافپذیری |
عدم وجود حریم خصوصی
مشکلات سلامتی ممکن است روی رضایت کارکنان تاثیر منفی داشته باشد. |
6 ریزفضای اداری لازم برای هر کسبوکار
در این بخش، به بررسی و تحلیل ابعاد مختلف فضاهای اداری پرداخته میشود. هر بخش از این فضاها که بهعنوان ریز فضاهای اداری هم شناخته میشوند، نقش ویژهای در تعاملات روزانه و عملکرد سازمانی دارد که با توجه به نیازها و اهداف هر سازمان، تنظیم و سازماندهی میشود. البته ریز فضاهای ساختمان اداری با توجه به انواع فضاهای اداری متفاوت است؛ ولی ما در این بخش چند نمونه از مهمترین و الزامیترین ریز فضاهای اداری و نحوه تأثیرگذاری آنها بر محیط کلان اداری میپردازیم.
اتاق جلسات و کنفرانس
بهسختی میتوان دفتر اداری را امروزه بدون اتاق جلسات تصور کرد. فضای اتاق جلسهای که شرکت شما باید داشته باشد به تعداد کارمندان، چیدمان فضای کاری و دفعات جلسات کارکنان شما بستگی دارد. در اینجا چند نوع اتاق جلسه برحسب ابعاد و اندازه استاندارد فضاهای اداری وجود دارد که بهتر است به آنها توجه کنید.
- اتاقهای کنفرانس بزرگ: فضایی بزرگ با صفحه نمایش و صندلیهای فراوان.
- اتاقهای جلسه کوچک: فضایی صمیمی برای جلسات با تعداد ۵ نفر یا بیشتر.
- اتاقهای طوفان فکری: فضایی مجزا با تابلوی نشانگر برای ارائه ایدههای عالی. این فضا میتواند بهعنوان اتاق جلسه کوچک شما نیز درنظر گرفته شود.
- اتاقهای کنفرانس ویدیویی: اتاق مجهز به وبکم و مانیتور برای تماسهای ویدیویی در محیط کار مدرن
بخش پذیرایی و خوشامدگویی
هر محل کار به فضایی جدا از فضای کاری اصلی که مشتریان و مهمانان وارد آن میشوند نیاز دارد. این فضا باید شامل صندلی و مبلمان راحت باشد تا بازدیدکنندگان بتوانند منتظر بمانند تا میزبان خود آنها را به دفتر اصلی ببرد.
اتاقهای مخصوص تلفن
اگر شرکت شما جز دسته اپن آفیس محسوب میشود، بهتر است که اتاقهای کوچکی برای تماسهای خصوصی برای کارمندان خود فراهم کنید.
فضای مشترک اداری
مهم است که در محل کار خود فضایی داشته باشید که افراد بتوانند بدون پرتکردن حواس دیگران با هم معاشرت کنند. یک فضای اشتراکی ایدهآل باید از فضای کار اصلی جدا باشد. درست مانند یک فضای اشتراکی در خانه، باید صندلی راحتی داشته تا کارمندان بتوانند در صورت نیاز در آن استراحت کنند.
اتاق فناوری اطلاعات
اتاق فناوری اطلاعات به عنوان مرکز تمام فناوریهای دفتر شما عمل میکند. اگر شرکت شما سرورهای داخلی دارد، باید در اتاق ایمن و تحت کنترل ذخیره شوند. این اتاق همچنین باید جایی باشد که کامپیوترهای گرانقیمت و سایر وسایل الکترونیکی بهطور ایمن و بهدرستی نگهداری میشوند.
اتاق مخصوص وبینار و اتاق ضبط
اگر شرکت شما نیاز به برگزاری وبینار، ضبط پادکست یا ویدئو دارد، داشتن این اتاق ضروری است. این اتاق باید مانند یک استودیو موسیقی عایق صدا باشد تا نه صدایی از بیرون مزاحمت ایجاد کند و نه صدای داخل اتاق بیرون برود. اتاق ضبط شما همچنین باید دارای میکروفون، هدفون و سایر تجهیزات حرفهای باشد که به کارمندان شما کمک میکند محتوای چندرسانهای عالی تولید کنند.
جمعبندی
در این مطلب تلاش کردیم تا باتوجه به نیازهای روز معمولترین انواع فضاهای اداری و همچنین کاربردیترین ریز فضاهای اداری را بررسی کنیم. اکثر ریزفضاهایی که در این مطلب به آنها اشاره کردیم در انواع فضاهای اداری لازم هستند. در نهایت آنچه به شما کمک میکند تا دفتر کار ایدهآلی داشته باشید توجه به اصول و راحتی کارکنانتان است.