کمردرد به عنوان یک علامت رایج و عمومی، احساس درد، تنش یا عدم راحتی در ناحیه کمر و پایین آن را توصیف می‌کند. کمردرد علت‌های مختلفی دارد و از جمله این علت‌ها می‌توان به آسیب دیدگی عضلات و بافت‌ها، دیسک و مشکلات ناشی از آن، التهاب و عفونت، مشکلات عصبی و اختلالات مفصلی اشاره کرد. برای جلوگیری از ابتلا به کمردرد و درمان آن راه حل‌هایی وجود دارد که با توجه به شرایط بیمار و توسط متخصص ستون فقرات تعیین می‌شود.

راه‌های جلوگیری و درمان کمردرد
راه‌های جلوگیری و درمان کمردرد

راه‌های جلوگیری از کمردرد

دکتر محسنی متخصص ستون فقرات بیان می‌کند که برای جلوگیری از کمردرد می‌توانید از روش‌های پیشگیرانه زیر استفاده کنید:

  1. داشتن تغذیه مناسب موجب حفظ وزن سالم می‌شود و لازم است بدانید که افزایش وزن بیش از حد می‌تواند بر روی ستون فقرات فشار ایجاد کند.
  2. تقویت عضلات پشتی و شکمی، افزایش انعطاف پذیری و آمادگی بدن از طریق انجام ورزش‌هایی مانند پیاده روی، یوگا، شنا و تمرینات استقامتی به صورت منظم می‌تواند به جلوگیری از کمردرد کمک کند.
  3. انجام برخی تکنیک‌های مراقبتی مانند ماساژ، کمپرس گرم و سرد، استراحت به اندازه کافی عضلات می‌تواند به رفع کمردرد و جلوگیری از آن کمک کند.
  4. استفاده از صندلی، مبلمان و تخت‌هایی که حمایت کمری مناسب داشته باشند.
  5. حفظ قوس طبیعی ناحیه کمر در طول روز و در حین نشستن پشت میز کار و بلند کردن اشیاء سنگین می‌تواند از کمردرد جلوگیری کند.

مهم‌ترین مسئله در مورد راه‌های جلوگیری از کمردرد این است که هر شخص با توجه به شرایط و خصوصیات خود بهترین راهکار‌ها را برای جلوگیری از کمردرد انتخاب و در صورت احساس کمردرد به پزشک متخصص مراجعه کند.

درمان کمردرد چگونه انجام می‌شود؟

درمان کمردرد چگونه انجام می‌شود؟

طبق نظر متخصصین، روش‌های متنوعی برای درمان کمردرد وجود دارد که به نوع، شدت درد و علل آن بستگی دارد. برخی از راه‌های معمول درمان کمردرد عبارتند از:

استراحت و انجام فعالیت به صورت محدود

در صورت بروز کمردرد حاد، استراحت می‌تواند راه حل خوب و مفیدی برای رفع آن باشد؛ اما استراحت طولانی توصیه نمی‌شود و بیمار باید کم کم به فعالیت‌های روزمره خود بازگردد.

مصرف دارو

مصرف برخی دارو‌های ضد التهاب غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن می‌تواند برای کاهش التهاب مفید باشد. پزشک همچنین ممکن است از دارو‌های مسدود‌کننده عصب نیز استفاده کند.

فیزیوتراپی

انجام تمرینات فیزیکی، ماساژ، تمدد عضلات و استفاده از دستگاه‌های مختلف در فیزیوتراپی به همراه تمرینات افزایش انعطاف و تقویت عضلات کمر می‌تواند به درمان کمردرد و بهبود آن کمک کند.

تراپی زیستی

تزریق مستقیم مواد تسکین دهنده و ضد التهاب مانند استروئید‌ها یا بلوک‌های عصبی به کمر می‌تواند موجب کاهش درد و التهاب و همچنین بهبود وضعیت بیمار شود.

استفاده از وسایل و تجهیزات حمایتی

استفاده از کمربند حمایتی در شرایطی مانند بلند کردن اجسام سنگین که کمر به پشتیبانی و استحکام نیاز دارد، می‌تواند موجب کاهش بار و فشار بر روی کمر و نواحی اطراف آن شود.

در بسیاری از موارد کمردرد‌ها با استفاده از این روش‌های غیر جراحی بهبود می‌یابند؛ اما در صورتی که کمردرد شدید و حاد باشد و با این روش‌ها بهبودی حاصل نشود، پزشک متخصص عمل جراحی انجام می‌دهد.

مدت زمان بهبود کمردرد

مدت زمان بهبود کمردرد بستگی به علت و شدت کمردرد، روش درمانی استفاده شده برای بیمار و میزان تأثیر آن دارد. در برخی موارد ممکن است کمردرد با گذشت چند هفته و با استفاده از روش‌های غیر جراحی بهبود یابد و در موارد شدید و حاد نیز ممکن است کمردرد به هیچ کدام از روش‌های غیر جراحی پاسخ نداده و پزشک مجبور به انجام عمل جراحی شود که طبیعتاً مدت زمان بهبود آن نیز طولانی‌تر از حالت قبلی خواهد بود. در بهبودی کمردرد و روش‌هایی که برای آن استفاده می‌شود مهم است بدانید، بهبودی به صورت تدریجی و کم کم اتفاق می‌افتد و حتی پس از بهبودی اولیه لازم است همچنان داشتن فعالیت‌های فیزیکی معتدل و بهره‌گیری از روش‌های پیشگیرانه را رعایت کرده و در صورت بروز هرگونه مشکل با متخصص مربوطه مشورت کنید.

اگر قصد دارید تا بیشتر در مورد روش های مختلف درمان بدانید، مقاله روش های درمان دیسک کمر در وب سایت نیک صالحی را مشاهده کنید.

جمع بندی

به بخش پایینی پشت بدن و بین غضروف ششم و هجدهم استخوان کمری، کمر گفته می‌شود. این قسمت از بدن دارای ستون فقراتی است که از نخاع و جسم پشتیبانی می‌کند و مراقبت از سلامتی آن و انجام تمرینات تقویتی برای آن بسیار مفید است. کمردرد یک علامت است که می‌تواند ناشی از مشکلات مختلفی از جمله آسیب عضلانی، مشکلات ستون فقرات، التهاب مفصلی، خمیدگی عضلات و عوامل دیگری مانند عفونت، التهاب لگنی، شکستگی و سنگ کلیه باشد. روش‌های درمانی که برای کمردرد استفاده می‌شود شامل مصرف دارو، فیزیوتراپی، تزریقات، استراحت، استفاده از تجهیزات حمایتی و جراحی در موارد شدید و حاد است. به منظور جلوگیری از ابتلا به کمردرد لازم است وزن مناسبی داشته باشید، تمرینات و ورزش‌های منظمی انجام دهید و از مبلمان، صندلی و حتی تشک مناسب که از کمر حمایت می‌کند، استفاده کنید.

منبع: دکتر محسنی کبیر