علت “تپش قلب بارداری”|پیشگیری و درمان تپش قلب حاملگی

چرا در دوران حاملگی و بارداری دچار تپش قلب و تنگی نفس می شویم؟
چرا در دوران حاملگی و بارداری دچار تپش قلب و تنگی نفس می شویم؟

آیا همه تپش قلب‌ها خطرناک هستند؟

تپش قلب احساسی است که تنها خود بیمار می‌تواند آن را بیان کند. به عبارت دیگر پزشک نمی‌تواند به بیمار خود بگوید که شما تپش قلب دارید، در واقع شکایتی است که بیمار با آن نزد پزشک می‌آید. حال ممکن است فردی که احساس تپش دارد با انجام بررسی‌های پزشکی متوجه شود قلبش در وضعیت طبیعی قرار دارد. ممکن است تپش قلب علت مهم یا غیرمهمی داشته باشد.

برای مثال برخی از بیماران دچار کم‌خونی هستند یا اینکه استرس و اضطراب دارند و همین باعث می‌شود ضربان قلب‌شان تندتر بزند اما آنها فکر می کنند به تپش قلب مبتلا هستند. همچنین مشکلات تیروئیدی و مشکلات دریچه‌ای قلب هم ممکن است باعث ایجاد تپش قلب شود، برخی از تپش قلب‌ها ناشی از حالت آریتمی‌هاست. در این حالت، کانونی در داخل قلب شروع به حملات غیرطبیعی می‌کند.

به عبارت دیگر ریتم طبیعی سینوسی قلب را به دست می‌گیرد و به صورت خودمختار شروع به حمله تپش قلب می‌کند. برخی از آریتمی‌ها شدید و خطرناک هستند و ممکن است منجر به ایست قلبی شوند. اما برخی دیگر خوش‌خیم هستند و خود به خود بهبود پیدا می‌کنند. ما در مطلب امروز به “دلایل تپش قلب مادران باردار” پرداخته ایم.

بارداران و قلب پر تپش

آریتمی‌های قلبی حین بارداری کم نیستند. ضربان بارداران به طور طبیعی 20درصد افزایش پیدا می‌کند. اکثر آریتمی‌های زمان بارداری بی‌خطر هستند اما حتما باید توسط متخصص بررسی شوند و در صورت نیاز درمان شوند تا خطری برای مادر و فرزند پیش نیاید. کودکان نیز ممکن است مبتلا به تپش قلب شوند.

شایع ترین علل تپش قلب در بارداری

تپش قلب در بارداری یک اتفاق شایع است و معمولاً بدون علت خاص در زمان‌هایی که فرد تحت استرس، هیجان‌زده یا مضطرب است، بروز می‌کند. معمولاً زنان باردار در هنگام “تپش قلب” احساس تنگی نفس دارند که پس از چند دقیقه خود به خود بهبود می‌یابند.

  • محصولات کافئینی

گاهی اوقات تپش قلب می‌تواند در نتیجه‌ی مصرف مقدار بالایی کافئین باشد. کافئین یک ماده‌ی رایج در بسیاری از مواد غذایی مانند شکلات، کیک، شیرینی و نوشیدنی‌هایی مانند نوشابه می‌باشد. اگر کافئین علت اصلی تپش قلب باشد، با به حداقل رساندن مصرف آن به راحتی می‌توانید تپش قلب را کاهش دهید.

  • پاسخ‌ های هیجانی

تپش قلب در افراد غیرباردار نیز به طور شایع دیده می‌شود، مانند قرار گرفتن در موقعیت‌هایی که منجر به اضطراب، استرس، شوک، عصبانیت، فعالیت فیزیکی بیش از حد و یا ترس می‌شود.اگر تپش قلب در نتیجه‌ی استرس باشد، سعی کنید عوامل استرس‌زای اطراف خود را کاهش دهید. چندین بار در روز نفس عمیق بکشید و ذهن خود را آرام کنید. یوگا و ماساژ در بارداری از فعالیت‌های بسیار مفید برای کاهش تنش بارداری می‌باشند.

  • پروژسترون

هورمون پروژسترون در بدن یک زن باردار غلظت بیشتری نسبت به زن غیرباردار دارد. این هورمون مسئول تغییرات جسمی و روانی مختلفی می‌باشد. یکی از تأثیرات پروژسترون افزایش ضربان قلب و افزایش عملکرد قلب می‌باشد. این کار باعث گردش خون کافی برای رحم می‌شود. در نتیجه ضربان قلب افزایش یافته و منجر به تپش قلب می‌شود.

  • افزایش حجم خون

بدن زن باردار نسبت به زن غیرباردار معمولا 50 درصد خون بیشتری دارد. این تغییر به دلیل فراهم آوردن نیاز جنین به مواد مغذی موجود در خون مادر می‌باشد. با این حال، مادر باید حجم خون افزایش‌یافته را با همان قلب به گردش درآورد، به این معنی که قلب باید بیشتر کار کند و در نتیجه منجر به تپش بیشتر قلب خواهد شد.

هشدارهای تپش قلب در بارداری

در برخی موارد تپش قلب ممکن است علامتی از پرکاری تیروئید باشد که می‌تواند تهدیدکننده‌ی حیات جنین باشد، بنابراین تشخیص و شروع درمان فوری، بسیار اهمیت دارد. در موارد نادری تپش قلب با کوتاهی نفس‌ها همراه می‌باشد که می‌تواند علامتی از آریتمی قلبی باشد که در آن ضربان قلب نامنظم است. در این موارد نیاز به اقدام فوری می‌باشد، به خصوص اگر با دشواری در تنفس، غش کردن، گیجی و ضربان قلب نامنظم همراه باشد.

در برخی موارد تپش قلب می‌تواند تعریف یک بیماری قلبی باشد. بنابراین در صورت نگرانی بهتر است سریعاً به پزشک مراجعه کنید تا بررسی‌های تکمیلی انجام شود.اگر در هر زمانی تپش قلب توأم با درد قفسه‌ی سینه، غش کردن، تعریق و تهوع همراه بود، باید سریعاً به اورژانس مراجعه کنید.

علت و درمان تپش قلب در بارداری, تپش قلب در بارداری خطرناک است؟
علت و درمان تپش قلب در بارداری, تپش قلب در بارداری خطرناک است؟

راهکارهای مقابله با تپش قلب در بارداری

درمان تپش قلب بستگی به علت ایجادکننده‌ی آن دارد. اکثر تپش‌های قلب در بارداری آسیب‌زننده نبوده و معمولاً بدون مداخله بهبود می‌یابند. بنابراین اگر تپش قلب شما ناشی از هیچ‌کدام از بیماری‌های زمینه‌ای نبود، معمولاً توصیه‌هایی توسط پزشک ارائه می‌شود.

توصیه‌های تپش قلب در بارداری

استرس و اضطراب خود را با تکنیک‌هایی همچون ورزش، یوگا، رایحه‌درمانی و غیره کاهش دهید.برخی نوشیدنی‌ها و غذاهای حاوی کافئین، نیکوتین، داروهای مخدر و الکل را مصرف نکنید.داروهای تحریک‌کننده را استفاده نکنید، مانند برخی داروهایی که برای درمان سرماخوردگی و سرفه تجویز می‌شوند و برخی مکمل‌های غذایی و گیاهی که به راحتی در دسترس هستند.

منبع:نی نی بان