علائم حمله قلبی در زنان|نشانه سکته قلبی|درمان و پیشگیری
فهرست سرفصل ها
سکته قلبی در زنان
حمله قلبی که ناشی از اختلالات خونرسانی به قلب است یک حالت اورژانسی و مرگ آور می باشد . شناخت “علائم بیماری قلبی” می تواند زندگی انسان را نجات دهد. زنان کمتر احتمال ابتلا به حمله قلبی را نسبت به مردان دارند. این ممکن است به این دلیل باشد که علائم بین زنان و مردان متفاوت است.زنان احتمال بیشتری دارند که یک حمله قلبی “خاموش” داشته باشند یا علائم غیر معمولی را نشان دهند.
بعضي از بيماري هايي که خطر را افزايش مي دهند مانند سندرم تخمدان پلي کيستيک (PCOS) در زيست شناختي مردانه وجود ندارد. بسیاری از مردم انتظار حمله قلبی ناگهانی را دارند. اما تحقیقات نشان می دهد که زنان علائم حمله قلبی را از چند هفته قبل تر، تجربه می کنند. در سال 2003 یک تحقیق بر روی 515 زن که سابقه قلبی داشته اند انجام شد و مشخص شد که 80 درصد زنان 4 هفته قبل از حمله قلبی حداقل یکی از علائم سکته قلبی را تجربه کرده بودند.
علائم حمله قلبی می تواند تداوم داشته باشد و یا گاهی بهبود پیدا کرده و دوباره مشاهده شود. به دلیل اینکه حملات قلبی خطرناک و مرگبار هستند ، بدون توجه به این که این علائم شدید و یا خفیف هستند ، زنان باید در صورت مشاهده هرگونه علائم حمله قلبی ، به پزشک مراجعه کنند.
علائم حمله قلبی در زنان
1. درد قفسه سینه
شایعترین علامت حمله قلبی در مردان و زنان احساس درد و ناراحتی در قفسه سینه است که ممکن است همراه با تنگی نفس و احساس فشار روی سینه باشد.
با این حال، ممکن است زنان یک حمله قلبی بدون احساس ناراحتی در قفسه سینه را تجربه کنند.
حدود 29.7 درصد از زنان که در تحقیقات سال 2003 شرکت داشتند و حمله قلبی را تجربه کرده بودند، ناراحتی سینه را در هفته های قبل از حمله تجربه کردند اما 57 درصد درد قفسه سینه را فقط هنگام حمله قلبی داشته اند.
2. خستگی شدید یا غیر معمول
خستگی غیرمعمول اغلب در هفته های پیش از حمله قلبی گزارش می شود. خستگی نیز درست قبل از حمله قلبی اتفاق می افتد. حتی فعالیتهای ساده که به تحرک بدنی زیادی نیاز ندارند، ممکن است منجر به احساس خستگی شود. همچنین احساس خستگی با وجود داشتن خواب کافی نیز می تواند یکی از نشانه های حمله قلبی باشد.
3. ضعف
احساس ضعف یا لرزش یک علامت رایج، قبل از بروز حمله قلبی در زنان است. این ضعف ممکن است با اضطراب، سرگیجه و علائم سرماخوردگی همراه باشد.
4. تنگی نفس
کمبود نفس یا تنفس سنگین بدون انجام فعالیت بدنی، مخصوصا وقتی که همراه با خستگی یا درد قفسه سینه باشد، ممکن است بروز مشکلات قلبی را نشان دهد. بعضی از زنان ممکن است در هنگام لمس کردنشان احساس درد کنند.
5. عرق کردن
عرق کردن بیش از حد بدون یک علت عادی یکی دیگر از نشانه های عود بیماری قلبی در زنان است.
6. درد در قسمت بالا تنه
این مورد معمولا غیر اختصاصی است و نمی توان به یک عضله یا مفصل خاص در قسمت بالای بدن نسبت داد.
مناطقی که می توانند تحت تأثیر قرار گیرند عبارتند از:
- گردن
- فک
- قسمت بالای بازو و کتف
درد ممکن است از یک ناحیه شروع شود و به تدریج به دیگر قسمت ها گسترش یابد و یا ناگهانی رخ دهد.
7. اختلالات خواب
یکی دیگر از علائم حمله قلبی مشکلات خواب است که ممکن است زنان چند هفته قبل از بروز حمله قلبی با آن مواجه شوند. بی قراری در حین خواب می تواند هشداری برای حمله قلبی به شمار بیاید . اگر زیاد دچار این حالت در حین خواب می شوید بهتر است به پزشک متخصص مراجعه کنید. اگر در طول شب چندین بار از خواب بیدار می شوید و با مشکلات خواب درگیر هستید بدانید در معرض خطر سکته مغزی و حمله قلبی قرار دارید. افرادی که حین خواب بیقرارند و دائما از این دنده به آن دنده می شوند، دو برابر دیگران در معرض احتمال ابتلا به حمله قلبی هستند.
تقریبا نیمی از زنان در تحقیق سال 2003، مسائل مربوط به خواب را در هفته قبل از حمله قلبی گزارش کردند.
8. مشکلات معده
برخی از زنان ممکن است قبل از حمله قلبی احساس درد یا فشار در معده داشته باشند. سایر مسائل مربوط به مشکلات گوارشی مرتبط با حمله احتمالی قلب ممکن است با سوء هاضمه، حالت تهوع، استفراغ و حمله قلبی بعد از یائسگی همراه باشد. به دلیل کاهش سطح استروژن پس از یائسگی، خطر حمله قلبی افزایش می یابد .
علائم حمله قلبی پس از یائسگی
- درد یا ناراحتی در بازوها، پشت، گردن، فک و یا معده
- ضربان قلب سریع یا نامنظم
- درد شدید قفسه سینه
- عرق کردن بدون فعالیت
عوامل خطرآفرین حمله قلبی در زنان
- سن
قبل از یائسگی برخی از هورمون های موجود در بدن زنان، از ابتلا به بیماری های قلبی جلوگیری می کنند اما بعد از ورود به سن 55 سال و بالاتر خطر حمله قلبی افزایش می یابد.
- سابقه خانوادگی
منظور از سابقه خانوادگی فوت یک مرد در سن 55 سالگی یا یک زن با سن 65 سالگی مبتلا به حمله قلبی در خانواده می باشد، اگر این شرایط در خانواده شما باشد این هشدار را جدی بگیرید.
- وضعیت سلامتی
بعضی بیماری ها ها مانند فشار خون بالا و کلسترول بالا، خطر ابتلا به حمله قلبی را در هر دو جنس مردان و زنان افزایش می دهد.
- شرایط پزشکی
احتمال خطر حمله قلبی در افراد با بیماری های دیابت، چاقی و اختلالات خودایمنی بیشتر است. بیماری هایی مانند آندومتریوز ، PCOS (سندرم تخمدان پلیکیستیک) یا سابقه پره اکلامپسی در دوران بارداری نیز خطر را افزایش می دهد.
- انتخاب شیوه زندگی
استفاده از تنباکو یا داروهای محرک مانند کوکائین یا آمفتامین، زندگی بدون شادی با استرس بالا باعث افزایش خطر ابتلا به حمله قلبی می شود. چاقی دور کمر و ران، خطر حمله قلبی در زنان را افزایش می دهد
زمان مناسب برای مراجعه به پزشک
بنیاد قلب بریتانیا توصیه می کند همه زنان بالای 40 سال به طور منظم به پزشک مراجعه کنند، چکاب سالانه کمک می کند تا “علائم حمله قلبی” شناسایی شده و زودتر تحت درمان قرار گیریم. پزشک علائم را شناسایی می کند، مثلا فشار خون و ضربان قلب را چک می کند ، ممکن است از آزمایش خون یا دستگاه الکتروکاردیوگرام (ECG) برای بررسی فعالیت الکتریکی قلب استفاده کند.
هر فردی که مظنون به علائم حمله قلبی است، باید فورا با اورژانس تماس بگیرد. درمان به موقع می تواند خطرات حمله قلبی را کاهش دهد. اگر با علائم زیرروبرو شدید، باید بلافاصله به 115 زنگ بزنید ، به خصوص اگر علائم بیش از 5 دقیقه ادامه داشته باشد.
- درد قفسه سینه یا ناراحتی در ناحیه سینه
- درد در قسمت بالا تنه بدن: از جمله بازوها، پشت، گردن، فک و یا شانه
- دشواری تنفس
- سرگیجه
- ضعف شدید
- سوء هاضمه یا سوزش سر دل
- حالت تهوع
- ضربان قلب سریع یا نامنظم
- تنگی نفس
- تعریق
- اضطراب غیر معمول
- استفراغ
راههای پیشگیری از بروز حمله قلبی
- مراجعه منظم به پزشک و انجام چکاب سالانه
- انجام آزمایشات منظم در مورد فشار خون بالا، کلسترول بالا و دیابت
- کاهش تنش های عصبی
- ترک سیگار و دوری از تنباکو در هر شکل. خطر ابتلا به بیماری های قلبی تنها پس از 12 ماه پس از ترک سیگار، 50 درصد کاهش می یابد.
- استفاده از مواد مخدر غیر قانونی، به ویژه محرک ها، مانند کوکائین و آمفتامین.
- کم کردن وزن در صورت داشتن اضافه وزن.
- انجام ورزش منظم، روزانه حداقل 30 دقیقه مانند فعالیت هوازی و راه رفتن
- داشتن یک برنامه غذایی متعادل بدون نمک و بدون چربی
درمان حمله قلبی
اولین قدم استراحت کامل، تجویز اکسیژن و کنترل فشار خون و ریتم قلبی است. معمولاً داروهای ضد انعقاد مانند آسپرین یا هپارین و بلوک کنندههای گیرندهٔ بتای سمپاتیک مانند پروپرانولول تجویز میشود. روشهای باز کردن رگ مسدود شده در بیمارستان عبارتنداز داروهایی مانند استرپتوکیناز و اوروکیناز، بالن و جراحی اورژانس عروق کرونر.
تهیه و ترجمه اختصاصی گروه سلامت مجله باعلم