علت و علائم اگزما,اگزما درمان قطعی ندارد,خارش,پیشگیری اگزما

اگزما چیست,روش درمان اگزما و خارش پوست
اگزما چیست,روش درمان اگزما و خارش پوست

اگزما چیست؟

اگزما بیماری مزمن پوستی است که به آن درماتیت اتوپیک نیز می‌گویند. اگزما می‌تواند روی هر نقطه‌ای از بدن ایجاد شود. البته اگزما، واژه‌ای کلی برای وضعیت‌های مختلف پوست ملتهب است. تقریبا ۱۰ تا ۲۰ درصد افراد جامعه مبتلا به این بیماری مزمن و عودکننده می‌شوند که در بعضی موارد از کودکی شروع می‌شود.

خوشبختانه خیلی از کودکان مبتلا به اگزما با بزرگ شدن، بیماری‌شان بهبود می‌یابد. اگرچه علت اصلی اگزما خیلی وقت‌ها ناشناخته است. اما به‌نظر می‌رسد ناشی از پاسخ غیرطبیعی سیستم دفاعی بدن باشد. اگزما درمان قطعی ندارد. البته با روش‌های درمانی می‌توان با آن مقابله کرد. در بیشتر بیماران، بیماری ممکن است با اجتناب از عوامل محرک بهبود یابد. اگزما در هر قسمت از بدن به‌وجود می‌آید با این حال در شیرخواران اگزما به‌صورت تیپیک در پیشانی، گونه، ساعد، ساق پا، پوست سر و گردن رخ می‌دهد.

حساسیت‌ های پوستی معمولا به 2 صورت تظاهر پیدا می‌کنند؛ یکی حالت کهیرهای پوستی و دوم اگزماست. در مورد کهیر باید گفت مهم‌ترین علت بروز این ضایعه حساسیت غذایی است. البته حساسیت‌های تنفسی و دارویی و گاهی واکنش به محرک‌های محیطی مثل سرما و گرمای هوا و نورخورشید هم می‌تواند باعث بروز کهیر شود.

با این حال مهم‌ترین علت بروز کهیر، مواد غذایی است؛ مثل افزودنی‌های غذایی. همچنین خیلی از مواد دیگر هم مثل گوجه‌ فرنگی ، توت‌ فرنگی ، سویا، غلات ، تخم‌مرغ ، آجیل یا حتی شیر گاو هستند که چنین عوارضی می‌توانند در برخی افراد پدید آورند. بسیاری از مواد، عامل محرک در اگزما شناخته می‌شوند ولی در همه افراد سبب این حالت نمی‌شوند. در بسیاری مواقع علت اصلی شعله ور شدن بیماری نامشخص خواهد ماند.

در برخی موارد به‌نظر می‌رسد مواد خشن و زبر که در تماس با پوست قرار می‌گیرند سبب خارش می‌شوند. در بعضی دیگر گرما یا تعریق زیاد سبب بروز علائم می‌شود. در بعضی از بیماران نیز صابون‌ها، پودرهای رختـشویی، گند زداها، تماس با گوشت آلوده و… باعث اگزما می‌شود.

انواع اگزما

در بزرگسالان اگزما به‌ صورت مشخص درصورت، گردن، قسمت داخلی آرنج، زانو و قوزک پا رخ می‌دهد. در بعضی افراد اگزما ممکن است تاولی و ترشح‌دار باشد. در بعضی دیگر ممکن است به‌صورت ضایعات پوسته ریز، خشک و قرمز خود را نشان دهد. یکی از مؤثرترین “روش‌های درمان و کنترل اگزما در نوزادان” ، تغذیه با شیر مادر است. حداقل 6 ماه تغذیه با شیر مادر از اگزما پیشگیری می‌کند. خوشبختانه اگزما مسری نیست، اما در خانواده‌هایی که سابقه اگزما دارند، افراد مستعدتر هستند.

درمان اگزما با تغییر سبک زندگی

از استرس دوری کنید،استراحت کافی داشته باشید، تفریح کنید، به آرام کردن اعصاب بپردازید و افکار منفی را از خود دور کنید. دوش آب گرم در رسیدن به آرامش بسیار مؤثر است. از محصولات بهداشتی و آرایشی ضدحساسیت و ضعیف استفاده کنید. همیشه پوست خود را مرطوب نگه دارید. مرطوب‌کننده‌ها از خشکی پوست جلوگیری می‌کنند. ازمواد غذایی محرک دوری کنید

توصیه هایی برای کنترل خارش پوست

می‌توانید از دستگاه‌های مرطوب‌ کننده نیز استفاده کنید. ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بدون هیچ‌گونه کرم و یا محافظی در معرض نور خورشید قرار بگیرید و مطمئن باشید که در این مدت کوتاه هیچ آسیبی به پوست شما نمی‌‌رساند. لباس‌های پنبه‌ای بپوشید و سعی کنید ملحفه و روتختی شما از جنس پنبه و یا نخ باشد. اگر خارش شما شدید بود، با جوراب و دستکش بخوابید.

در بیماری اگزما مسئله پیشگیری، اهمیت فراوانی دارد، از قرار گرفتن در برابر آلرژن‌های بالقوه و عوامل محیطی که سبب تحریک و آلرژی می‌شوند، همچون گردوغبار و گرده گیاهان، دانه‌ها، پشم و کرک حیوانات و مواد شوینده و شیمیایی خودداری کنید. از هر 10 نفری که این موارد را رعایت نمی کند یک نفر ممکن است دچار اگزمای تماسی از نوع آلرژیک شود. از محصولات گیاهی و ضدحساسیت استفاده کنید که معمولا عاری از هر نوع ماده تحریک‌ کننده هستند. پوست‌تان را مرطوب نگه دارید و از تعریق یا گرم شدن زیاد از حد بدن جلوگیری کنید.

بهترین راه درمان چیست؟

یکی از مهم‌ترین راههای “درمان اگزما” ، اجتناب از خاراندن زخم‌هاست. اگزما معمولا خشک است. شایع‌ترین درمان، استفاده از لوسیون یا کرمی است که تا حد امکان پوست را مرطوب نگه می‌دارد. این درمان به‌خصوص اگر چند دقیقه پس از حمام کردن استفاده شود، مؤثر بوده و سبب مرطوب ماندن پوست می‌شود. اگر کمپرس سردی مستقیما روی ناحیه خارش‌دار پوست اعمال شود سبب تسکین خارش می‌شود.

البته باید دقت کرد در این بیماری باید داروها و انواع کرم‌ها تحت نظر پزشک مصرف شود. چرا که استفاده خودسرانه از آنها می‌تواند عواقب جبران ناپذیری به‌دنبال داشته باشد. پوستی که تحت‌تأثیر اگزماست، ممکن است مکررا عفونی شود. در این موارد استفاده از کرم‌ها و پمادهای آنتی‌بیوتیک (تحت نظارت پزشک) الزامی است.

20درصد اگزماهای تماسی از نوع آلرژیک و ۸۰ درصد از نوع تحریکی است، درمان این بیماری علاوه بر پیشگیری بستگی به وسعت و انتشار آن دارد که پزشک، داروی تزریقی، خوراکی یا به‌صورت پماد تجویز می‌کند. ضمن اینکه شایع‌ترین اگزمای تماسی اگزمای تحریکی بوده که با تماس با آب، ‌شوینده‌ها و… ایجاد می‌شود و قرمزی، خارش، ترک، ضخیم شدن پوست و ایجاد دانه‌های ریز از نشانه‌های این نوع اگزماست.

منبع:salamatnews.com