درمان فلوئوروزیس دندانی,علت فلوئوروزیس دندانی,لامینیت(لمینت)

فلوئوروزیس دندانی چیست,درمان فلوئوروزیس دندانی چیست
فلوئوروزیس دندانی چیست,درمان فلوئوروزیس دندانی چیست

کاربرد فلوراید چیست؟

فلوراید یک ماده‌ معد نی طبیعی است که در پوسته زمین وجود دارد و در طبیعت به وفور یافت می‌شود. اغلب جهت جلوگیری از پوسیدگی دندان، فلوراید را به آب آشامیدنی اضافه می‌کنند. مطالعات نشان داده است احتمال پوسیدگی دندانها در افرادی که در سنین رشد آب حاوی فلوراید می‌آشامند، یک سوم افرادی است که آب بدون فلوراید می‌آشامند. هر کس باید هر روز فلوراید مصرف کند. فلوراید نه تنها برای کودکان بلکه برای تمام سنین سودمند است. اما فلوراید اضافی مشکلاتی برای دندان بوجود می آورد که در ادامه مطلب به یکی از این مشکلات یعنی “فلوئوروزیس دندانی” اشاره می کنیم.

معنی فلوئوروزیس دندانی چیست؟

به تغییر رنگ دندان ها در اثر مصرف زیاد فلوراید ، فلوئوروزیس دندانی (Dental Fluorosis) گفته می شود. فلوراید عنصری مفید برای ساختار دندانی است و همان طور که می‌دانید در برخی مناطق که کمبود آن در آب آشامیدنی وجود دارد افزودن آن به آب باعث تقویت دندان‌ ها در مقابل پوسیدگی می‌گردد ولی در برخی مناطق فلوراید موجود در آب بیش از اندازه‌ است و به همین خاطر دندان‌ها دچار فلوئوروزیس می‌گردند.

علت بروز بیماری فلوئوروزیس

1- فلوراید اضافی موجود در آب آشامیدنی هنگام تشکیل مینای دندان در کودکان بر روی سلول‌های مینا ساز، تأثیر گذاشته و مرحله معدنی شدن مینا را دچار اختلال می‌کند به گونه‌ای که بافت زیر سطحی مینا دچار مشکل می‌شود.

2- فلوراید اضافه شده به آب و خمیر دندان‌ها برای کاهش پوسیدگی نیز ممکن است باعث بروز فلوئوروزیس شوند.

3- فلوئوروزیس طي تشكيل دندان (يعني حدود شش ماهگي تا پنج سالگي) رخ مي‌دهد. البته اين زمان در افراد متعدد مي‌تواند تا چند ماه زودتر يا ديرتر نيز متغير باشد. به نظر مي‌آيد نيمه نخست اولين سال زندگي كودك، مهم‌ترين زمان براي ايجاد فلوئوروزيس در دندان‌هاي شيري (براساس دريافت فلورايد پيش از تولد و طي سال اول زندگي) باشد.

4- فلوئوروزيس دنداني بيشتر در دندان‌هاي دائم ديده مي‌شود، اما در دندان‌هاي شيري نيزمشاهده گرديده است.

علائم فلوئوروزيس دندانی

فرم خفیف این اختلال به صورت دندانهای زرد رنگ یا لکه‌های سفید می‌باشد ولی در فرم متوسط و شدید لکه‌های زرد تا قهوه‌ای بر روی مینای دندان همراه با کدر شدن کلی مینا می‌باشد. متأسفانه فلوروزیس برگشت ناپذیر است، ولی با درمان‌های زیبایی می‌توان به بهبود ظاهر فرد کمک بسیاری نمود.

درمان هایی که برای فلوروزیس استفاده می‌شود

1- سفید کردن دندان (بلیچینگ): فلوروزیس خفیف با بلیچینگ به طور کامل برطرف می‌گردد و لکه‌های زردرنگ داخل دندان، به طور کامل همرنگ سایر قسمت‌ها می‌شود.

فلوئوروزیس متوسط، با بلیچینگ به طور کامل لکه‌ها برطرف نمی‌شود، ولی ظاهری بهتر پیدا می‌کند. در موارد شدید فلوروزیس، درمان بلیچینگ تفاوت زیاد محسوسی ایجاد نمی‌نماید، ولی به هر حال قبل از روش‌های درمانی دیگر باید به کار رود که تا حد ممکن بتواند لکه‌ها راکمرنگ نماید.

2- میکروابریژن: روشی است که به کمک مواد مخصوص، بافت معیوب سطحی مینا ساییده شده و در موارد فلوئوروزیس خفیف تا متوسط می‌تواند به عنوان روشی درمانی به کار رود. موارد شدید فلوروزیس فقط با بلیچینگ همراه با روکش چینی قابل درمان است.

3- باندینگ کامپوزیت: در این روش، کامپوزیت که از مواد ترمیمی همرنگ دندان است به کمک باندینگ بر روی مینای دندان قرار می‌گیرد تا بدرنگی‌های دندان را بپوشاند.

ممکن است کامپوزیت فقط لکه‌های دندان را بپوشاند و یا بر روی کل سطح مینای دندان های جلو قرار گیرد. درمورد اخیر به آن لامینیت(لمینت) ونیر کامپوزیتی می‌گویند. لمینت دندان (هم لمینت سرامیکی و هم لمینت کامپوزیت دندان ) لایه ای است همرنگ دندان ها ، که برای اصلاح رنگ و یا اصلاح طرح دندان ها استفاده میشود. این روزها این درمان یکی از رایج ترین درمان های ترمیم زیبایی دندانپزشکی به شمار میرود. در مواردی که از این روش استفاده می‌شود، ابتدا باید بلیچینگ صورت گیرد تا دندان سفیدتر گردد، زیرا مواد ترمیمی در هر حال، کمی شفاف هستند و رنگ دندان زیری را نشان می‌دهند.

4- روکش چینی: از نظر زیبایی، بهترین نتیجه با روکش چینی حاصل می‌شود. در این روش ضخامت کمی از مینای روی دندان برداشته شده و با لایه‌ای از جنس چینی جایگزین می‌گردد. با روکش چینی می‌توان طرح لبخند جدیدی برای فرد ایجاد نمود و زیبایی فوق العاده‌ای به وی هدیه داد. هر چند باید دانست این روش نسبت به دیگر درمان‌ها، گران تر است. موارد شدید فلوروزیس فقط با سفید کردن دندان با روکش چینی قابل درمان است.

عوارض و معایب لمینت سرامیکی و کامپوزیت دندان

  • معایب کامپوزیت دندان چیست؟ احتمال تغییر رنگ بیشتر ، شفافیت کمتر (کمی مصنوعی تر از لمینت سرامیکی)
  • عوارض کامپوزیت دندان چیست؟ احتمال التهاب لثه به علت تجمع پلاک دندانی در صورت عدم رعایت بهداشت دهان

راههای جلوگیری از فلوروزیس

1- قدم اول، مشاوره با دندان‌پزشک اطفال می‌باشد. دندانپزشک از مقدار فلوراید آب آشامیدنی مطلع بوده و در صورتی که بچه ای نیاز به فلوراید اضافی داشته باشد مقدار و نحوه مصرف را تعیین می‌کند.

2- قدم دوم، مشاهده مقدار مصرف خمیر دندان می‌باشد. کلا مقدار کمی خمیر دندان باید بر مسواک گذاشته شود. به بچه یاد بدهید که خمیر دندان را نخورد و بعد از شستن دندان‌ها آب دهان را بیرون بریزد.

گردآوری از مجله اینترنتی همراه باعلم

منابع:tebeaval.ir

blogfa.com