خانمهای باردار نگران لک های بارداری نباشید.
آیا بروز لک های بارداری ، طبیعی است؟
فهرست سرفصل ها
بله. تیره شدن پوست در اثر ایجاد لک های بارداری امری متداول است. به لک های بارداری نامهایی از قبیل ملاسما و کلوآسما نیز اطلاق میگردد. با توجه به اینکه این لکها مانند یک ماسک در اطراف لب بالا، بینی، استخوان گونه و پیشانی دیده میشوند، به آن ماسک حاملگی هم میگویند. این لکها ممکن است در گونهها، استخوان فک، روی بازوها و دیگر بخشهای بدن که در معرض تابش نور خورشید قرار دارند، دیده شوند.
برخی از قسمتهای بدن به طور طبیعی رنگدانه بیشتری دارند مانند نوک سینه ها، کک مکها، اسکارها و پوست نواحی تناسلی. در طول بارداری این نواحی تیرهتر میشوند. لک بارداری در بخشهایی که اصطکاک بیشتری دارند مانند پشت ران و زیر بازو نیز مشاهده میشود.
چگونه میتوان از بروز لک های بارداری جلوگیری کرد؟
رعایت نکات زیر تا حد زیادی به جلوگیری و کاهش لک های بارداری کمک میکند:
- پوستتان را کاملا بستهبندی کنید! نباید پوست در معرض تابش اشعه خورشید قرار گیرد. زیرا در این صورت تیرهتر میشود.
- برای جلوگیری از تابش خورشید از ضد آفتاب و کلاه استفاده کنید.
- لباسهای آستین بلند بپوشید.
- اگر لک های بارداری را روی پوست خود مشاهده کردید، باید حتما از ضد آفتاب استفاده کنید. حتی زمانی که از خانه بیرون نمیروید. زیرا ممکن است تابش نور خورشید از پنجره نیز به پوست آسیب برساند.
- به گفته برخی از متخصصان تغییر رنگ پوست در دوره بارداری میتواند ناشی از کمبود فولیک اسید باشد. مصرف غذاهای سرشار از فولیک اسید به جلوگیری از لک های بارداری و دیگر عوارض ناشی از کمبود فولیک اسید کمک میکند.
- در طول بارداری از محصولات پوستی جدید استفاده نکنید. در این دوره تنها از محصولاتی که از کیفیت آنها اطمینان کافی دارید، استفاده کنید.
- اگر قصد دارید با داروهای ضد لک مانند آزلائیک اسید و رتینوئیک اسید تحت درمان قرار گیرید، حتما باید با پزشک مشورت کنید. زیرا بارداری یک دوره بسیار حساس برای مادر و فرزند است. در این دوره باید از خوددرمانی اجتناب ورزید.
- اگر مشاهده لک های بارداری برای شما آزار دهنده است میتوانید با استفاده از کرم پودر یا کانسیلر آنها را بپوشانید.
- سعی کنید بعد از زایمان در خانه بمانید. در این دوره با بیرون رفتن زیر نور خورشید، پوست خود را به خطر نیندازید. قدم زدن، نشستن و حتی رانندگی کردن زیر نور خورشید به پوست آسیب میرساند. تابش اشعه فرابنفش به پوست باعث بدتر شدن لک های بارداری میشود.
- میتوان گفت بهترین راه برای جلوگیری از لک های بارداری، دوری از تابش خورشید است.
درمان لک های بارداری
با رعایت همه موارد بالا، باز هم نمیتوان به طور کامل از لک بارداری جلوگیری کرد. معمولا پس از زایمان و پشت سر گذاشتن دوره شیردهی میتوان اقدام به درمان این لکها نمود. کرمهای مختلفی برای درمان ملاسما وجود دارد که در ترکیبات خود از هیدروکینون، رتینوئیک اسید، آزلائیک اسید و دیگر ترکیبات ضد لک استفاده کردهاند. یکی از این کرمها، کرم سیستئامین است. کرم سیستئامین یک روشنکننده طبیعی پوست برای از بین بردن لکهای تیره مانند ملاسما، لنتیگو و لکهای پس از التهاب است. با توجه به اینکه هنوز در زمینه استفاده از سیستئامین در دوره بارداری و شیردهی تحقیقاتی انجام نشده است، باید درمان با آن را به بعد از بارداری و شیردهی موکول کنید.