روغن کرچک – خواص دارویی و درمانی روغن کرچک

روغن کرچک از دانه های کرچک که گیاهی بوته ای است و بیشتر در هند می روید، گرفته می شود. روغنی که سال ها جزو درمان های خانگی مادرها و مادربزرگ ها بوده و شاید این روزها کمی فراموش شده است. در این مطلب به شما خواهیم گفت این روغن گیاهی چه خواصی دارد.

گیاه کرچک با گنجاندن ده‌ها خاصیت بسیار مفید در دل خود در زمره یکی از پرخاصیت‌ترین دانه‌های نباتی قرار دارد و بیش از خواص درمانی و دارویی، می‌تواند نقش بسیار مهمی در زیبایی ایفا کند. به موارد استفاده آن توجه کنید.

روغن کرچک - خواص دارویی و درمانی روغن کرچک
روغن کرچک – خواص دارویی و درمانی روغن کرچک

لب‌های زیبا: دوست دارید لب‌هایی لطیف و برجسته داشته باشید؟ چاره کار در استفاده از روغن کرچک است. هر شب پیش از خوابیدن کمی روغن کرچک به لب‌هایتان بزنید تا به پوست این قسمت آبرسانی کند و به آن ظاهری زیبا ببخشد. همچنین می‌توانید صبح اول وقت آن را به لب‌هایتان بزنید. روغن کرچک گزینه به مراتب بهتری از محصولات گرانقیمت برای لب‌هاست.

ابروهای پرپشت: بیشتر خانم‌ها از کم‌پشتی ابروهایشان می‌نالند و احساس می‌کنند تیرگی لازم را ندارد. پیشنهاد می‌کنیم هر شب پیش از خواب کمی روغن کرچک به ابروهایتان بزنید تا در مدت زمانی کوتاه شاهد نتیجه فوق‌العاده‌اش باشید.

لایه‌برداری: هیچ می‌دانستید روغن کرچک از بهترین لایه‌بردارهای پوست است؟ به کمک روغن کرچک می‌توانید بهترین پوست را به چهره خود هدیه کنید. کافی است کمی روغن کرچک به یک تکه پنبه بزنید و آن را به همه جای صورت‌تان بمالید تا قشر پوست مرده رفع و پوست‌تان عاری از هر نوع چین و چروک شود.

روغن کرچک همچنین خلل و فرج پوست را پر می‌کند و موجب یکدست شدن پوست می‌شود. پس از آن که ماساژ دادن تکمیل شد، صورت‌تان را با آب سرد
یا ولرم بشویید.

از روغن کرچک می‌توانید به عنوان آبرسان هم استفاده کنید
از روغن کرچک می‌توانید به عنوان آبرسان هم استفاده کنید

آبرسان: از روغن کرچک می‌توانید به عنوان آبرسان هم استفاده کنید. این مراحل را انجام دهید:

1 ـ یک قاشق غذاخوری روغن کرچک را با کمی روغن زیتون اصل در دستان‌تان مخلوط کنید.

2 ـ مخلوط را به صورت‌تان بزنید و حدود دو دقیقه ماساژ دهید تا ماده بخوبی جذب صورت‌تان شود.

3 ـ حوله‌ای را در آب ولرم فرو ببرید.

4 ـ آن را یک دقیقه به صورت‌تان بمالید. به مدت یک دقیقه این کار را رها کنید و سپس دوباره انجامش دهید.

5 ـ این بار حوله را سفت‌تر روی صورت‌تان بکشید.

6 ـ کمی آب سرد به صورت‌تان بپاشید و پس از آن لوسیون مناسب بزنید.

7 ـ کارتان تمام شد. هفته‌ای سه بار این عمل را انجام دهید و معجزه‌اش را ببینید.

رشد موها: روغن کرچک کمکی فوق‌العاده برای رشد موهاست. آن را با روغن نارگیل مخلوط کنید و شب پیش از خوابیدن پوست سرتان را با این ترکیب بخوبی ماساژ دهید. شب تا صبح این ماده را روی سر بگذارید تا کاملا جذب شود. صبح به حمام بروید و موهایتان را با شامپو بشویید.

مژگان بلند: برای زیبایی مژگان‌تان هم روغن کرچک بمالید. با استفاده از این روغن دیگر احتیاجی به مژه مصنوعی نخواهید داشت، اما روغن کرچک چسبنده است، پس مراقب باشید داخل چشم‌تان نرود.

ضدچروک زیر چشم: اگر نگران چروک زیر چشمان‌تان هستید، از روغن کرچک غافل نشوید، زیرا یکی از بهترین راه‌حل‌ها برای درمان آن است. شب‌ها پیش از خواب کمی روغن کرچک زیر چشمان‌تان بزنید، اما مراقب باشید داخل چشم‌تان نرود.

روغن کرچک روغنی گیاهی است که طیف مصرفی گسترده‌ای دارد؛ از لوازم آرایشی گرفته تا کاربردهای طبی. معمولا افراد از روغن کرچک به عنوان ملین استفاده می‌کنند اما این روغن، فواید بالقوه‌ای برای پوست دارد. در این مطلب به این فواید می‌پردازیم.

روغن کرچک از دانه‌های گیاه کرچک (ricinus communis) گرفته می‌شود که بومی نواحی گرمسیری آسیا و آفریقاست. این روغن را معمولا به طور مستقیم و با استفاده از پنبه روی پوست استفاده می‌کنند. روغن کرچک، نسبتا بی‌خطر است اما برخی از افراد ممکن است بعد از مصرف آن روی پوست، دچار عوارض جانبی بشوند. گفته می‌شود روغن کرچک، خواص ضد التهابی، ضد میکروبی و مرطوب کنندگی دارد.

روغن کرچک، خواص ضد التهابی، ضد میکروبی و مرطوب کنندگی دارد
روغن کرچک، خواص ضد التهابی، ضد میکروبی و مرطوب کنندگی دارد

روغن کرچک چیست؟ 

از نظر ظاهری، روغن کرچک یک مایع شفاف با ته مایه‌ای از رنگ زرد است. این روغن ماده‌ای است که در بسیاری از چیزها وجود دارد؛ از شوینده‌ها گرفته تا رنگ‌ها. از روغن کرچک برای درمان بیماری‌های زیادی نیز استفاده می‌شود که عموما مشکلات گوارشی هستند. روغن کرچک در روده‌ی کوچک به اسید ریسینولئیک تجزیه می‌شود که پروسه‌ی گوارش را در روده‌ها تسریع می‌کند. گفته می‌شود روغن کرچک دارای فواید بالقوه‌ای برای پوست است.

روغن کرچک و اسید ریسینولئیک، توسط پوست به خوبی جذب شده و گاهی برای درمان مشکلات گوناگون پوستی به کار می‌روند، مانند پسوریازیس و آکنه. همچنین این باور از قدیم وجود داشته که روغن کرچک موجب تقویت رشد مو می‌شود، اما تاکنون هیچ گونه شواهد علمی برای تائید این ادعا وجود ندارد.

روغن کرچک با دارا بودن اسید ریسینولئیک و چند اسید چرب دیگر، خواصی دارد که آن را محصول مناسبی برای مراقبت از پوست، مخصوصا پوست صورت می‌کند.

 

پنج فایده‌ی روغن کرچک برای پوست صورت 

1. آکنه:

خواص ضد میکروبی و ضد التهابی روغن کرچک باعث شده در کاهش آکنه موثر باشد. اسید ریسنولئیک تولید شده توسط روغن کرچک می‌تواند رشد باکتری‌های مولد آکنه را مهار کند.

2. بافت پوست:

روغن کرچک، سرشار از اسیدهای چرب دیگری است که می‌تواند نرمی و لطافت پوست صورت را افزایش بدهد.

3. رنگ پوست چهره:

اسیدهای چرب موجود در روغن کرچک همچنین می‌توانند رشد بافت سالم پوست را تقویت کرده و برای یکنواخت کردن رنگ پوست مفید باشند.

4. پوست حساس:

روغن کرچک، تقریبا غیر کومدوژنیک است، یعنی احتمال اینکه چربی آن باعث مسدود شدن حفره‌های پوستی شود بسیار پایین بوده و به همین دلیل برای استفاده‌ی پوست‌های حساس که مستعد ابتلا به  جوش‌های سر سیاه هستند، مناسب است.

پنج فایده‌ی روغن کرچک برای پوست صورت
پنج فایده‌ی روغن کرچک برای پوست صورت

5. ارزانقیمت بودن:

محصولات مراقبت از پوست و بویژه کرم‌ها و لوسیون‌های مخصوص صورت، معمولا گرانقیمت هستند. اما روغن کرچک نسبتا ارزانقیمت است و از نظر خاصیت و تاثیرگزاری با بسیاری از این محصولات، برابری

می‌کند.

6. ضد التهابی:

هم روغن کرچک و هم اسید ریسینولئیک دارای خواص ضد التهابی هستند که باعث می‌شود برای درمان پوست‌های حساس و ملتهب مفید باشند.

7. ضد میکروبی:

روغن کرچک می‌تواند با کمک به دور کردن پاتوژن‌های مهاجم (باکتری‌های بیماریزا)، از پوست در برابر عفونت‌های باکتریایی محافظت کند.

8. مرطوب کنندگی:

روغن کرچک حاوی تریگلیسرید است که به حفظ رطوبت پوست کمک کرده و برای درمان خشکی پوست مناسب است.

9. آبرسانی:

روغن کرچک خاصیت نم نگه‌دار دارد، یعنی می‌تواند رطوبت را از هوا گرفته و به پوست برساند و در نتیجه پوست را هیدراته نگه دارد.

 

10. پاک کنندگی:

تریگلیسرید موجود در روغن کرچک برای زدودن آلودگی‌های روزمره از روی پوست مناسب است.

تریگلیسرید موجود در روغن کرچک برای زدودن آلودگی‌های روزمره
تریگلیسرید موجود در روغن کرچک برای زدودن آلودگی‌های روزمره

چطور از روغن کرچک برای پوست استفاده کنیم 

جذب کامل روغن کرچک توسط پوست کمی زمانبر است، اما می‌توانید با رقیق کردن آن، جذبش را سریع‌تر کنید. می‌توانید روغن کرچک را با روغن‌های دیگر مانند روغن زیتون یا روغن بادام زمینی به نسبت نصف فه نصف رقیق کنید.

پنج خاصیت روغن کرچک برای پوست

ضد التهابی: روغن کرچک و ریسینلیدیک اسید به دلیل برخورداری از خاصیت ضد التهابی برای درمان پوست تحریک شده مناسب هستند.

ضد میکروبی: این روغن همچنین پوست را از طریق کمک به پاکسازی پاتوژن‌ها (عوامل بیماری‌زا) ازعفونت‌های باکتریایی حفظ می‌کند.

مرطوب کنندگی: روغن کرچک حاوی تری گلیسرید است که به حفظ رطوبت پوست کمک کرده و آن را به گزینه خوبی برای درمان پوست‌های خشک تبدیل می‌کند.

حفظ آب و رطوبت پوست: روغن کرچک دارای خاصیتی است که باعث می‌شود رطوبت هوا به سمت پوست جذب شود.

پاکسازی: تری گلیسرید موجود در روغن کرچک برای پاکسازی روزانه پوست از گرد و غبار سودمند است.

روغن کرچک و مشتقات آن را در تهیه سوپ، روغن هیدرولیک و روغن ترمز، رنگ، جوهر، انواع آستر، پلاستیک های مقاوم در برابر سرما، واکس و دیگر مواد براق کننده، نایلون، عطر و … به کار می‌برند. سم ریسین هم از فراورده‌های جانبی است که ضمن تهیه روغن کرچک به دست می‌آید.

روغن کرچک و مشتقات آن را در تهیه سوپ
روغن کرچک و مشتقات آن را در تهیه سوپ

تنها یک درصد از روغن کرچک تولید شده در سراسر جهان را صرف مصارف دارویی یا تولید فراورده‌های مفید برای سلامتی می‌کنند. با این وجود شمار این مصارف دارویی قابل توجه است.

روغن کرچک برای لاغری

روغن کرچک یکی از انواع روغن های مناسب برای کاهش وزن است. روغن کرچک کاری می‌کند که بدن‌تان تبدیل به یک ماشین چربی سوزی شود، سرعت متابولیسم‌تان را بالا می‌برد و بدن‌تان را وادار می‌کند تا چربی‌های ذخیره شده را به عنوان منبع سوخت مصرف کند.

روغن کرچک مزه‌ی خوشایندی ندارد اما اگر با یک اسموتی خوشمزه‌ی میوه ترکیب اش کنید مزه‌اش را نخواهید فهمید. یک اسموتی میوه اگر با این روغن ترکیب شود، یک صبحانه‌ی عالی و کامل برای کاهش وزن است.

روغن کرچک برای کاهش اشتها نیز مفید است که در نتیجه میل‌تان را به خوردن اسنک بعدازظهر کاهش می‌دهد. با مصرف روغن کرچک احساس انرژی، سیری و سرزندگی خواهید کرد و به راحتی می‌توانید در برابر وسوسه‌ی یک نوشیدنی‌ شیرین یا بستنی پرکالری مقاومت کنید.

روغن کرچک علاوه بر کمک به لاغری و کاهش وزن، پوست‌تان را درخشان، ناخن‌های‌تان را تقویت و موهای‌تان را انعطاف‌پذیر می‌کند پس برای زیباتر شدن هم خوب است.

خواص درمانی روغن کرچک

تسکین درد مفاصل

خواص ضدالتهابی روغن کرچک به اثبات رسیده است. به همین دلیل برای تسکین درد مفاصلو کاهش ورم آنها موثر است. در نتیجه افرادی که دچار آرتروز و آرتریت و غیره هستند می توانند از روغن کرچک استفاده کنند. برای این کار می توانید یک تا دو قاشق چایخوری روغن کرچک را به تنهایی و یا مخلوط شده با کمی آب، روی مناطق دردناک زده و به آرامی بمالید.

رفع یبوست با روغن کرچک

روغن کرچک ملین است. این روغن حاوی ۹۰ درصد اسید ریسینولئیک است که یک اسید چرب مفید برای انقباض ها و ترشحات روده می باشد، در نتیجه برای رفع یبوست به کار می رود. البته باید توجه داشته باشید که  روغن کرچک  قوی می باشد و نباید در مصرف آن زیاده روی شود، چون می تواند باعث التهاب و آسیب روده ها شود.

برای مقابله با یبوست می توانید هر دو یا سه روز یکبار، یک قاشق چایخوری روغن کرچک به تنهایی و یا مخلوط شده با کمی آب میل کنید. اگر مصرف روغن کرچک مفید نبود، بهتر است مصرف آن را متوقف کنید، چون یبوست در اثر عوامل متعددی بروز می کند و بهتر است به پزشک متخصص گوارش مراجعه کنید.

مقابله با ورم پا و سلولیت

نتایج پژوهش های متعدد نشان می دهد که روغن کرچک برای تحریک دستگاه لنفاوی بدن مفید است. این روغن باعث فعال شدن جریان مایع لنف می شود. اگر از ورم پا یا سلولیت ناشی از احتباس مایعات در بدن رنج می برید، می توانید از روغن کرچک برای بهبود وضعیت تان استفاده کنید. برای این کار کافی است چند قطره روغن گیاهی گریپ فروت یا سرو کوهی به روغن کرچک اضافه کرده و پاها را از پایین به بالا با حرکات دورانی ماساژ دهید.

تسکین دل درد با روغن کرچک

روغن کرچک ضداسپاسم و ضد درد است و برای تسکین دل درد موثر می باشد. برای تسکین دل درد ناشی از قاعدگی و نفخ می توانید از این روغن  به عنوان مرهم استفاده کنید. می توانید مقداری از روغن را روی دستمالی تمیز و یا گاز استریل ریخته و روی شکم تان قرار دهید. برای افزایش تاثیرگذاری این مرهم می توانید یک بطری حاوی آب گرم و یا کوسن گرم را روی آن بگذارید و به مدت یک ساعت دراز بکشید.

تقویت موها و مژه ها

روغن کرچک حاوی ویتامین E و مواد معدنی است و به همین دلیل باعث تقویت موها، مژه ها و ناخن ها می شود. در صورتی که دچار ریزش مو شده اید می توانید از  روغن کرچک به عنوان ماسک استفاده کنید تا رشد مجدد موها با سرعت بیشتری صورت بگیرد. البته بهتر است روغن کرچک را با روغن زیتون مخلوط کنید تا علاوه بر افزایش ویتامین های آن، حالت چسبندگی آن کمتر شود.

سمی بودن دانه کرچک

متفقا همه قبول دارند که مغز دانه کوچک سمی است. مقدار سمیت دانه های کرچک خام به درصد و اندازه سم ریسین بستگی دارد. اگر چه مقدار دوز کشندگی سم برای بزرگسالان در حدود ۴ تا ۸ دانه هسته شناسایی شده، اما در حقیقت گزارشات ناشی از مسمومیت افراد از این دانه ها بسیار نادر می باشد.

اگر ریسین بلعیده شود نشانه های آن حدوداً تا ۳۶ ساعت بعد نمایان می شود اما در عرض ۲ تا ۴ ساعت بعد اثر گذاشته و فرد را به کشتن می دهد. که این علایم با احساس برافروختگی در دهان و حنجره آغاز و شامل دردهای شکمی، اسهال خونی (که خود به تنهایی در طی چند روز متوالی تمام آب بدن فرد را کشیده و باعث مرگ می گردد) و کاهش شدید فشار خون می باشد. که پس از گذشت ۳ تا ۵ روز شخص می میرد مگر اینکه قبل از بروز و گسترش علائم فوق به طور کامل شستشو داده و سم زدایی شود.

درمان مسمومیت

اگر با فردی روبه‌رو شدید که از دانه‌های این گیاه خورده یا خود گیاه را مصرف کرده است، باید به اورژانس رسانده شود. با شست‌وشوی معده و استفاده از زغال می‌توان سم موجود در معده و روده‌ها را شست.

درمانی اختصاصی برای این مسمومیت وجود ندارد و معمولا علائم (استفراغ، اسهال و…) درمان شده و بیمار از نظر بروز عوارضی مثل نارسایی کلیه و کبد تحت نظر قرار می‌گیرد. اگر نارسایی کلیه بروز کند لازم است بیمار دیالیز شود.

اگر پس از شش ساعت از جویدن دانه‌های کرچک علائمی بروز نکرد، پس سم کم بوده یا دفع شده است. در این حالت می‌توان فرد مسموم را مرخص کرد. البته ترخیص به معنای رفع خطر مسمومیت نیست، بلکه خطر کم شده است. به این بیماران توصیه می‌شود در صورت بروز اسهال خونی یا زردی به سرعت به بیمارستان مراجعه کنند.

عوارض جانبی 

هر چند روغن کرچک، خواص زیادی دارد اما باید بدانید که بسیاری از آنها، هنوز پشتوانه‌ی علمی نداشته و معمولا تجربی هستند. ممکن است استفاده از روغن کرچک برای بعضی از افراد ایجاد راش‌های پوستی، تورم و خارش کند. کسی که به روغن کرچک واکنش آلرژیک نشان داده باید فورا به پزشک مراجعه کند.

 

منبع: برترین ها

اشتراک در تاپیک
اطلاع رسانی از
0 نظرات
Inline Feedbacks
نمایش همه کامت ها