در چه فواصلی باید ماموگرافی، پاپ اسمیر و آزمایش سرطان روده بزرگ انجام شود؟
مراجعه به پزشک در واقع نوعی ارتباط دو طرفه محسوب میشود که با رد و بدل شدن اطلاعات صحیح میتوان به بهترین شکل ممکن آن را هدایت نمود. پرسش و پاسخهایی که در مطب پزشک و بین بیمار و متخصص در میگیرد، میتواند در هدایت پزشک به سمت تشخیص صحیح و بالا رفتن دانش بیمار نسبت به بیماری خود نقش بسیار مؤثری داشته باشد که در نهایت منجر به افزایش سطح سلامت افراد جامعه میشود.
زنان علاوه بر داشتن نقش مهمی که در خانواده ایفا میکنند، گاهی اوقات شاغل بوده و وظایف اجتماعی برجستهای را بر عهده دارند. از این رو، حفظ سلامت آنها از اهیمت زیادی برخوردار است. زنان در مراجعه به پزشک بایستی با او ارتباط مؤثرتری برقرار کرده و با ارائه اطلاعات مناسب و صحیح در خصوص مشکل و بیماری خود، پزشک را در تشخیص صحیح و زودهنگام بیماری احتمالی یاری دهند چرا که با کوچکترین اطلاعات نادرست، پزشک گمراه شده و مسیر تشخیصی طولانیتر میشود و فرصت درمان مؤثر در این مسیر از بین میرود.
در چه فواصلی باید ماموگرافی، پاپ اسمیر و آزمایش سرطان روده بزرگ انجام شود؟
خانمها بایستی بسته به سوابق شخصی، پزشکی و خانوادگی خود در خصوص زمان انجام آزمایشهای غربالگری در زمینه برخی بیماریها سؤالهایی را مطرح کنند. به عنوان مثال، در صورتی که پزشک آزمایش غربالگری سرطان گردن رحم را تجویز میکند، فرد بهتر است درباره خطرات، مزایا و آزمایشهای جایگزین آن نیز پرسش نماید. متخصصان بیمارستان «جان هپکینز» امریکا معتقدند که زنان بالای 50 سال باید در خصوص ماموگرافی، پاپ اسمیر و سرطان روده بزرگ از پزشک خود سؤال کرده و فواصل آزمایشها و خطرات را در این سنین جویا شوند. غربالگریهای صورت گرفته در زمینه فشار خون بالا، دیابت، کلسترول بالا و پوکی استخوان نیز باید جزء پرسشهای مطرح شده باشند.
آیا با آغاز یائسگی پدیده خاصی در بدن رخ میدهد؟
یائسگی که معمولا 12 ماه پس از آخرین سیکل ماهیانه آغاز میشود، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی – عروقی را در زنان افزایش میدهد که در برخی موارد مرگ فرد را به دنبال دارد. علاوه بر این، فشار خون بالا، دیابت، چاقی و گرایش به مصرف دخانیات در زنان یائسه افزایش مییابد. زنان در این سن باید از علائم یائسگی مطلع باشند تا بتوانند راحتتر آن را تحمل کنند. علائمی مانند گر گرفتگی، خشکی واژن و مشکلات خواب از جمله علائم یائسگی به شمار میروند. به طور کلی، زنان پس از یائسگی بیش از مردان در معرض ابتلا به پوکی استخوان قرار دارند. انجمن ملی پوکی استخوان امریکا توصیه میکند، زنان بالای 50 سال که در دوران یائسگی به سر میبرند معمولا به مصرف 1200 میلی گرم کلسیم و مقدار معینی ویتامین D روزانه نیاز دارند. درمان جایگزین هورمونی که غالبا در دوران یائسگی مورد استفاده قرار میگیرد به کاهش علائم این دوران مانند خشکی واژن و تعریقهای شبانه کمک میکند. ولی از سوی دیگر، زنانی که از درمانهای جایگزین هورمونی استفاده میکنند بیشتر در معرض ابتلا به سرطان سینه، سکته و بیماریهای قلبی قرار میگیرند.
تمایلات جنسی با شروع یائسگی کاهش می یابد. آیا راهکاری برای این مسئله وجود دارد؟
با شروع یائسگی، هورمون استروژن کم شده و در نتیجه تمایل به برقراری روابط جنسی نسبت به گذشته کاهش مییابد که گاه مشکلات تیروئیدی باعث بروز این مشکل میشوند. برخی داروهای تجویزی در کاهش میل جنسی در دوران یائسگی نقش دارند بنابراین بهتر است خانمها در خصوص داروهایشان با پزشک مشورت کنند. برخی از این مشکلات زمینهای مانند خشکی واژن و دردناک بودن رابطه جنسی با تجویز ژلهای مرطوب کننده واژن برطرف میشوند و تمایلات از دست رفته را باز میگرداند. همواره به خاطر داشته باشید که گفتگوی صادقانه با پزشک، یکی از رموز موفقیت آمیز درمان به شمار میرود.
آیا مصرف روزانه آسپرین مؤثر است؟
پزشکان معتقدند که مصرف روزانه آسپرین بچه به جلوگیری از بروز سکتهها و حملات قلبی کمک میکند ولی پزشک متخصص در صورت مشاهده لختههای خونی، زخم معده یا مصرف داروهای رقیق کننده خون در بیمار، آسپرین را تجویز نمیکند چرا که بر لختههای خون اثر گذاشته و ممکن است منجر به خونریزیهای معده شود.
وزن مناسب
خانمها در مراجعه به پزشک بهتر است با تشریح رژیم غذایی و مقدار تحرک بدنی از وی راهنمایی بخواهند. بعد از یائسگی، تغییرات هورمونی ممکن است باعث اضافه وزن در زنان شود. برخی بیماریها از قبیل دیابت یا تیروئید می توانند اضافه وزن ایجاد کنند و بهتر است خانمها این موارد و نیز وزن مناسب خود را از پزشک جویا شوند. مطالعات بر بیش از 500 زن بالای 50 و 60 سال دارای اضافه وزن نشان میدهد، زنانی که از مشاورههای تغذیهای و ورزشی استفاده کردهاند، کمتر دچار اضافه وزن شده و بیشتر از رژیمهای سالم تغذیهای همانند مصرف سبزیجات بهره میبرند.
آیا ناراحتی و بی اشتهایی در دوران یائسگی از علائم افسردگی است؟
افسردگی جزء شایعترین بیماریهای روحی روانی به شمار میرود که حدود 6.5 میلیون امریکایی بالای 65 سال را مبتلا و این تعداد در زنان دو برابر مردان است. زنانی که در این سنین بیش از دو هفته احساس ناراحتی، تنهایی، ناامیدی و کاهش علاقه و میل به اطرافیان را در خود مشاهده میکنند باید توسط پزشک مورد معاینه قرار گیرند. پزشک ممکن است آنها را در زمینه ابتلا به بیماری تیروئید مورد معاینه قرار دهد. افسردگی در این سنین بسیار شایع بوده و پزشکان معمولا با تجویز داروهای ضد افسردگی، ورزش و تغییرات الگوی خواب به درمان بیماران کمک میکنند.
زنان در مراجعات مداوم خود به پزشک و در صورت مواجه با این قبیل پرسشها بایستی آنها را مطرح کرده و پاسخ مناسب را از پزشک معالج خود دریافت نمایند تا بتوانند سطح سلامت خود را بالا ببرند
منبع : نی نی سایت
ninisite.com